Čampara: Umjesto da se bori protiv korupcije, SDA se bori protiv KS i Ureda za borbu protiv korupcije

campara

Član Predsjedništva NiP-a i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara oglasio se na Facebooku povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo, a koji je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine podnio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Korupcija najveća pošast ove države

– Šefik Džaferović je pravnik, sa legalnom diplomom, nije kupljena i sudija je u bivšem sistemu s velikim pravnim iskustvom. Da je Uredbu o kontroli javnih nabavki problematizirao neko od SDA-ovaca koji imaju problema sa pravosuđem, a puno je takvih, mogao bih razumjeti motiv, ali da je to uradio Džeferović, e to ne mogu razumjeti.

Najveća pošast ove države, društva u cjelini je korupcija. Potpuno je nepojmljivo da su Džeferovića uspjeli nagovoriti da problematizira nešto što je zaživjelo i vratilo vjeru ljudima da su promjene na bolje moguće – napisao je Čampara.

Kako dodaje, Džaferović kao osoba koja je dugo u politici, koja je po vokaciji pravnik, nakon četiri godine mandata u Predsjedništvu BiH i dugogodišnjim iskustvom u Parlamentarnoj skupštini BiH, “nije smio sebi dozvoliti da ga nagovore da problematizira nešto u što, ubijeđen sam, ni sam ne vjeruje”.

Kadrovi SDA prvaci u urušavanju državnih institucija

– Kadrovi SDA posljednji su pozvani da pričaju o derogiranju državnih institucija i sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini jer su upravo kadrovi SDA prvaci u urušavanju državnih institucija kao koalicioni partneri SNSD-a i HDZ-a. Vlada Kantona Sarajevo u procesu izrade Uredbe o kontroli javnih nabavki zatražila je i dobila mišljenje Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine koja je utvrdila da je Uredba usklađena sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Nije poznato da je Džaferović ikada uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti ili se oglasio o javnim nabavkama u entitetu RS kojim vlada SDA-ov koalicioni partner Milorad Dodik ili u entitetu Federacija BiH gdje su u koaliciji sa HDZ-om. Zato je ovo očigledno borba SDA, ne protiv korupcije, nego protiv Kantona Sarajevo i Ureda za borbu protiv korupcije KS – zaključio je Čampara. 

Avaz