Čampara za 072info: Čudno da Tužilaštvo nije stiglo ispitati svjedoke, a godinama se radi na predmetu

Ne stišavaju se oštre reakcije građana, pojedinaca, udruženja, osoba iz javnog i političkog života, na spektakularnu akciju SIPA-e u Zenici, a potom i određivanje jednomjesečnog pritvora za gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića samo jer, kako je kazao advokat Asim Crnalić, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nije stiglo ispitati 11 svjedoka.

U razgovoru za 072info Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova, ocijenio je kako nije bilo potrebe za spektakularnim hapšenjima i privođenjima bez obzira ko je u pitanju.

-Koliko znam, tu se radilo o dokumentaciji koja se godinama izuzimala. To je predmet na kojem se radi četiri-pet godina i ne vidim razlog za takvo nešto, odnosno da se od svega pravi drama – kaže Čampara za 072info.

Na upit da li se prema svima, prema njegovom mišljenju, postupa isto, budući da imamo slučaj Fadila Novalića koji se tereti za najveću poslijeratnu aferu i brani se sa slobode, Čampara je kategoričan.

-Ne postupa se isto prema svima. Ako je ovo najveći problem u državi, onda smo mi Švicarska. Posebno je zanimljivo što je za razlog određivanja pritvora, kako sam čuo iz medija, to da Tužilaštvo ZDK nije stiglo ispitati 11 svjedoka. Dakle, Tužilaštvo za toliko godina nije stiglo ispitati sve svjedoke, evidentno je da tu ima nešto čudno – ocijenio je on.

Upitan da li se na ovaj način, kako je stav građana koji su danima na nogama i organiziraju skup podrške gradonačelniku, nastoji Kasumović diskreditirati kao najveća prijetnja ako se odluči kandidirati za predstojeće Opće izbore, Čampara je poručio:

-Kasumović je neko ko je dobio najviše glasova u historiji za poziciju gradonačelnika Zenice. Ne možemo sada prejudicirati stvar, svakako da ne treba zaboraviti i na presumpciju nevinosti, međutim, u najmanju ruku je sve ovo čudno posebno uzme li se u obzir da se radi o imovini preduzeća koja se upisala na Grad. Druga stvar bi bila da je uradio nešto za sebe. Tako da, nikako nisu jasne stvari koje su uslijedile. Sama činjenica da se sve odigralo na spektakularan način budi određenu vrstu sumnje. Nije bilo razloga za dizanje SIPA-e, sve je moglo proteći u normalnom redu – zaključio je Čampara za 072info.

Inače, Kasumovićev advokat Asim Crnalić uložiti će žalbu i tražiti da se Kasumoviću ukine mjera pritvora koju je odredilo sudsko vijeće Kantonalnog suda u Zenici kojim je predsjedavao sudija Ramo Ljevaković.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE