krunoslav capak
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
Kurbani 2021

Iako je već 1. juli, Hrvatska nije postigla zadani cilj da se barem prvom dozom imunizira 50 posto odraslih stanovnika. Osim toga, otkrivanje novih slučajeva zaraze sa delta sojem koronavirusa mogao bi napraviti nove probleme.

To činjenicu komentirao je i šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

“Postavili smo sebi taj cilj od 55 posto populacije s obzirom na to koliko smo mogli nabaviti vakcina jer smo računali koliko ćemo nabaviti cjepiva, toliko ćemo imunizirati. Međutim, interes je pao, vakcinacija je usporena. Mnogi ljudi kalkuliraju da se ne žele imunizirati sada, nego da će se vakcinisati kasnije, dok vide situaciju, što je loše jer mi ne možemo odraditi ovu turističku sezonu ako se ne vakcinišemo više”, rekao je šef HZJZ-a za hrvatsku Novu TV.

Novi val

Također, Capak je dodao da će na jesen, a možda i prije, doći novi val, jer već postoji indijski soj, koji je “u Hrvatskoj prisutan sa 43 posto” pokazalo je zadnje sekvenciranja.

Capak poručuje da se ovaj soj “širi se brže i može stvoriti mnoge probleme” što je i potencijalni razlog za najavu strožijih mjera na jesen.

“Svakako će biti restriktivnije mjere ako nam brojke počnu rasti, jer, s obzirom na to da se nismo dovoljno cijepili, drugog načina da zaštitimo zdravlje građana nema, nego da se uvedu strože mjere“, rekao je Capak.

Teško pitanje

Na upit kako će potaknuti ljude da se vakcinišu, Capak kaže da je to “teško pitanje” te da je HZJZ računao na “zdrav razum građana” Hrvatske. 

Potvrdio je kako je nabavljeno dovoljno vakcina, za potrebne imunizacije 70-80 posto stanovništva.

Cijepljenje se usporilo, ali ja još uvijek računam na to da ćemo uspjeti dostići taj nivo uz mjere koje uvodimo”, kazao je Capak te poručio da su problemi sa izdavanjem covid-potvrda uglavnom tehničke prirode.

Kada su u pitanju putovanja u inostranstvo, Capak kaže da nema nikakvih ograničenja te da trenutno Hrvati mogu putovati diljem Europe.

“Mi smo u ovom trenutku zeleni, osim dva ili tri područja koja imaju problem s visokom incidencom“, rekao je i poručio da nema ograničenja da gosti iz EU dolaze u Hrvatsku, ali trebaju imati covid-potvrde.