Portal 072info

Capak: Očekivali smo povećanje broja novozaraženih u Hrvatskoj, ali ne ovoliko

Screenshot 1 1616
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je za HRT da je jučer bio rekordan dan što se tiče broja novooboljelih od korone te je objasnio zašto je dobro kada država ima do 50 zaraženih dnevno. “To je dobro, jer nam onda brojka ide ispod one 15 na 100.000 u 14 dana, a to je nekakva granica koju uzima većina zemalja, iako je EK odredila 16 kao evaluaciju što se tiče broja novooboljelih”, rekao je.

Pojasnio je kako je Hrvatska pustila sve aktivnosti, poput klubova i noćnih barova i da sada ima ovakvu situaciju. Dodao je kako je u Hrvatskoj trenutno oko 900.000 turista i da su očekivali povećanje broja novozaraženih, ali ne ovoliko.

Capak je rekao da stožer želi da sve funkcionira kako treba i da svi normalno žive, ali u uvjetima pandemije koronavirusa, to je nemoguće.

“Kada imamo ovakvu situaciju da nam brojka naglo skoči, moramo nešto poduzeti. Bilo bi bolje da smo ranije ograničili, ali ni sada nije kasno”, naglasio je.

Rekao je da su ograničili radno vrijeme, dali su mogućnost da se na nekoliko dana zatvore klubovi, zbog provođenja protuepidemijskih mjera. Nadaju se da će mjere uroditi plodom.

“Mi bismo htjeli da se svi drže mjera, kada bi se svi držali mjera, ne bi bilo problema”, dodao je.

Capak je rekao da epidemiološka služba stalno upozorava na opasnosti zaraze koronom, a normalno je da se na odmoru ljudi žele opustiti i zaborave na prisutnost virusa, no treba biti oprezan.

“Opreza nikad dosta. Korona se vrlo lako prenosi, vrlo lako pređe s čovjeka na čovjeka i trebamo se držati mjera koje stalno spominjemo – higijena, distanca i maske”, rekao je.

Njemački mediji javljaju da u Hrvatskoj ne testiraju dovoljan broj ljudi, a Capak smatra da je uspostavljen balans da se ne testira ni previše ni premalo. Trenutno testiraju oko 1.400 osoba dnevno, rekao je, što je dovoljno, ali može i više, ako treba.

“Mi mislimo da je to dobar balans i prelazimo granicu koju su Slovenci rekli da treba testirati (…) U zajedničkom nam je interesu da sve ostane kako i jeste, jer je 200.000 Slovenaca na našoj obali”, rekao je.

Sutra je proslava Velike Gospe, Capak kaže da su u bliskom kontaktu s lokalnim stožerima i s biskupskom konferencijom, što su ostvarili.

“HBK je prihvatila sve što je stožer predložio, a to je da apeliraju na svećenike i biskupe da ne bude procesija i da se svi drže mjera i da apeliraju da ne bude popratnih događaja koji mogu biti problematični što se tiče prijenosa koronavirusa (…) Biskupi također apeliraju da se ide s minimaliziranim pristupom, što smatramo veoma dobrim”, dodao je.

O obavezi nošenja maski na otvorenom

Na pitanje hoće li u Hrvatskoj morati nositi maske i na otvorenom, rekao je da čim se takvo nešto dogodi u svijetu, portali to prenose. Pojasnio je kako je to postala obaveza na mjestima gdje ima mnogo ljudi, za sada to nema potrebe uvoditi u Hrvatskoj za otvorene prostore.

“Još nismo obuhvatili sve zatvorene prostore gdje bi se maske trebale nositi, na jesen i zimu ćemo vjerovatno morati proširiti popis objekata gdje će to biti obaveza, ali za otvorene prostore, za sada ne razmišljamo”, izjavio je za HRT.

Podijelite članak
  • 13
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Hrvatski obavještajci objavili izvještaj: Evo šta piše o BiH

072info.com

Brat ubio brata u istom stanu u kojem je 2014. iskasapio majku

072info.com

TRAGEDIJA: Ubio brata pa sebe

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)