c 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Na jugu BiH, u čapljinskom naselju Trebižat, koje se proteže duž istoimene rijeke, jedine ponornice u Evropi koja devet puta nestaje i ponovo izvire, skriva se “Gaučo ranč”.

Na tom mjestu, na samoj obali Trebižata, daleko od gradske vreve čaroliju indijanskog svijeta i duh Divljeg zapada oživio je Tihomir Sušac. Njegov pustolovni duh, a prije svega dječačka vizija, kako nam priča, doveli su ga do odluke da na vlastitoj zemlji izgradi kaubojsko-indijanski ranč i da počne živjeti u prirodi i u skladu s prirodom.

Dva vigvama

Uz kolibu koja obiluje brojnim eksponatima koji govore o davnoj prošlosti, poput luka i strijele, koplja, hladnog oružja – tomahavka, fotografija Vajata Erpa, Doka Holideja, Bufala Bila, Bika Koji Sjedi… Sušac je na svom ranču izgradio i dva tradicionalna indijanska šatora – vigvama, ali i repliku groba Apača Džeronima.

Ranč pun originalnih detalja
Ranč pun originalnih detalja

Tu je i prava mala farma s kobilom, magarcem, dva psa, mačkom i mačićima, ali i kokošima.

Izgradnju ranča Sušac, poznatiji kao Tiho, započeo je koncem 2016. godine i, kako nam kaže, njegova dječačka vizija još nije potpuna.

– Mnogima zvuči čudno, ali još kao petogodišnjak sam imao viziju ovakvog ranča s vigvavima i svime što vidite. Tada sam svom rođaku govorio da ćemo imati kolibu u kojoj ćemo se, kada ostarimo, odmarati. Svako drvo za kolibu sam dovukao na svojim leđima, a svaki predmet sam izradio svojim rukama. Da mi sada neko kaže da to ponovim, ne bih znao. Jednostavno, to je ta vizija – objašnjava on.

Zanimljivi eksponati
Zanimljivi eksponati

U svojim mladim danima pročitao je sve kaubojske romane koji su se, kako veli, ikada pojavili na trafikama, a uživao je i u vestern filmovima. I danas je, kaže, jedini kanal na njegovom TV-u Vestern, ništa drugo ga ne zanima, a svima koje zanima rado će prenijeti brojne priče koje se vezuju za Divlji zapad.

Iako se oblači poput kauboja, njega, zapravo, privlače Indijanci, jer su, kako objašnjava, bili istinski čuvari prirode i voljeli su je cijelim svojim bićem.

Kaubojsko-indijanski ranč
Kaubojsko-indijanski ranč

– Ovaj ranč je moj spas. Iako sam ga pravio za svoju dušu, ipak su se malo, da tako kažem, stvari otrgnule kontroli, pa su ljudi počeli češće navraćati i boraviti ovdje. Ne smeta mi, drago mi je da se oni koji dođu mogu ovdje opustiti i osluškivati prirodu. Važno je to danas u ovom užurbanom svijetu bez mira, sna i smijeha – govori nam Sušac.

Svojim posjetiocima, uz prirodu, prekrasni vodopad na Trebižatu i opuštanje, nudi specijalitete od povrća iz svog vlastitog vrta, poput tradicionalne hercegovačke raštike, blitve na lešo, ali i druga jela.

Najveća želja

Trenutno je Sušac posvećen izgradnji bunara kako bi imao pitku vodu te uređenju unutrašnjosti vigvama, kako bi gosti koji žele mogli prespavati.

Usto, volio bi da njegov trud, kao interesantnu turističku priču, prepozna lokalna zajednica, njegova najveća želja je da “Gaučo ranč” posjeti neki Indijanac. Rado bi on, priznaje, otišao na indijanski ranč u Americi, ali ima strah od letenja.