Čaršijom se osjeti miris bosanske kahve (FOTO)

Čaršijom se osjeti miris bosanske kahve (FOTO)

StaracarsijaZenica

Namaz se obavio, dove su se proučile, sjetili smo se naših rahmetlija, te tako uputili dovu Uzvišenom, da ih uvede u bašče Dženneta. Kurban-bajram, nije samo praznik, blagdan i dan nekog veselja, to je i dan duhovnog i emotivnog osjećaja, koji u nama preovladava. 

Zenica kao i svaki put očarava posebnom čari, posebnom toplinom prvog bajramskog jutra, te nakon klanjanja bajram-namaza, Zeničani obavljaju tradicionalni adet u obližnjem, najčešće starom jezgru grada Zenice.

Uz Hadžimazića kuću, Sultan-Ahmedovu džamiju, prostire se nekolicina kafića, gdje se svako bajramsko jutro okupljaju Zeničani, kako mladi, tako i stari, bajramuju se te uz pravu bosansku kahvu i poneki čaj razgovaraju o planovima koji ih čekaju tokom dana. 

Ta jutarnja kahva u sebi ne nosi samo čar ispijanja kahve kao napitka, nosi duboku i mirnu želju da ti trenuci i razgovori proteknu slatko, te da ih se sjećaju godinama poslije. 

Djeca sa svojim očevima onako razdragano trčkaraju oko njih u novoj i mirsnoj odjeći koje su im njihove majke spremale. 

Kahva tako traje, dok se polako ne krenu Zeničani razilaziti i odlaziti svojim kućama i svojim ljepšim polovinama sa poklonima u rukama, neizmjernom srećom i osmijehom koji ne spada s lica. 

Jutos, Zenica je disala punim plućima, Zenica je dočekala svoje Zeničane u rano bajramsko jutro, te se kroz cijelu čaršiju mogao osjetiti pravi merak, ali i miris bosanske kahve. 

Toliko lijepih aduta ovoga jutra činilo je jezgro Zenice, sami ljudi, njihova lica i toplota njihove duše, učinilo je da i ovo bajramsko jutro dovede našeg fotografa, koji nije odolio ovom meraku i za vas uradio nekoliko fotografija.

 Pogledajte, kako je izgledala tradicionalna kahva u starom jezgru grada Zenice.

[flagallery gid=52]

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE