Screenshot 10 5
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 10, 2022 @ 19:32
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Ekonomista Admir Čavalić, govoreći o američkim sankcijama koje su uvedene Miloradu Dodiku, Milanu Tegeltiji, njegovoj supruzi i Mirsadu Kukiću, rekao je da je bitno shvatiti da se čekaju još dvije stvari, a to je dodatna pojašnjenja ovih sankcija i proširena lista drugih pojedinaca ili kompanija. Kazao i da RS neće bankrotirati, ali da ide ka ekonomskom siromaštvu.

Cijena sankcija

Naveo je da zapravo postoje dublje ekonomske posljedice američkih sankcija.

“Prije svega imaju direktne posljedice – blokada računa, nemogućnost rapolaganja imovinom… To će najvišim dijelom zavisiti od reakcija zemalja EU Njemačke, Velike Britanije, Francuske. Indirektne su da jednostavno niste u poslovnim krugovima bitni i relevanti, zaobilaze vas potencijalne kompanije”, rekao je Čavalić.

Istaknuo je da je Blok 7 Tuzla, izuzetan projekat koji je trenutno u blokadi samo zbog činjenice da je jedan podugovarač izašao zbog loših relacija ili imidža projekta u očima EU.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Naveo je i da Kina vrlo oprezno ulazi u neke projekte i ne nudi tek finansijsku podršku u kratkom roku.

“Dodik je forumulisao da ima neki trošak slobode, to nije cijena slobode, to je cijena sankcija odnosno lošeg boniteta Dodika, eventualno RS, u smislu da raste cijena zaduživanja. Nije za svakog isti tretman. Imat ćete lošiju zdravstvenu, lošiju socijalnu zaštitu…“, istaknuo je Čavalić.

RS je duplo više zadužena od Federacije

BiH je umjereno zadužena zemlja, dodao je, 36 posto u odnosu na GDP, ali ako se svede na nivo entiteta, RS i Federacija BiH u apsolutnim iznosima imaju gotovo identičan nivo duga.

“Međutim, ne posmatramo odnose u apsolutnim odnosima. RS je duplo više zadužena od Federacije. Federacija je kompleksan sistem, a RS centraliziran sistem, gdje se jednostavnije zadužiti. U Federaciji ne ide baš tako. Drugi sloj problema se odnosi na činjenicu da RS preferira unutrašnji dug kroz emitovanje obveznica trezorskih zapisnika i s druge strane ima interesantne stvari, na primjer izlazak na londonsku berzu”, pojasnio je naš sugovornik.

U kontekstu likvidnosti, istaknuo je, ove sankcije narušavaju imidž RS. Mišljenja je da RS neće bankrotirati, jer je u 21 stoljeću vrlo dug put da neko bankrotira.

“Ali taj put je bolan trnovit i podrazumijeva mjere štednje, vodi ekstremizmu, većem ekonomskom siromaštvu i vjerovatno veću šansu za konfliktima i pojavu nacionalizmu“, zaključio je ekonomista Čavalić za N1.

LIDER