Čavalić: Očekujemo pad cijena, građani trebaju napraviti pritisak

novac konvertibilne marke km stoja
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

S obzirom na pojeftinjenje goriva, kako u svijetu, tako i kod nas, može se očekivati i pad cijena drugih usluga i proizvoda, navodi ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Prvo očekujemo pad cijena usluga, smatra Čavalić, s obzirom na to da su one krajem prvog kvartala ove godine imale direktan rast cijena upravo zbog transporta troškova.

– To su prije svega transportne usluge, ali svakako i sve druge usluge koje zavise od transportnih troškova. Nakon toga mjesec, možda i kraće, možemo očekivati određeni pad cijena finalnih proizvoda – kazao je.

On je napomenuo kako se cijene finalnih proizvoda u dužem roku uglavnom vežu za inflatorne efekte, odnosno, za samu inflaciju, a ne toliko za troškove naftnih derivata.

– Ono na šta se trebamo fokusirati jeste da građani trebaju napraviti pritisak jer su usluge, prvenstveno transportne, ali bilo je i drugih, kao opravdanje za rast cijena tražile u rastu cijena naftnih derivata – pojašnjava ekonomski analitičar.

Faktor

GODISNJICA
MARKETING