Čavara nakon skoro tri godine odlučio dati saglasnost za imenovanje sudaca u Ustavni sud FBiH

Podijelite vijest

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je pismo Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Christianu Schmidtu.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani Visoki predstavniče za Bosnu i Hercegovinu,

gospodine Schmidt,

primio sam pismo koje ste mi poslali, kao i dopredsjednicima Federacije BiH, gospođi Mahmutbegović i gospodinu Dunoviću, a vezano za problem izbora sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, a koji nas sve skupa opterećuje. Raduje me Vaša zainteresiranost za ovaj problem koji je uzrokovan političkim odnosima u Federaciji BiH, odnosno nepostojanjem političkog dogovora za funkcioniranje Federacije BiH.

Ne sumnjam u cilj Vaših namjera, te smatram da dijelimo zajedničku želju za iznalaženjem rješenja za ovaj kao i za ostale probleme, kojih je mnogo, te mi dopustite uputiti Vam nekoliko napomena.

Kao Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, iskazujem žaljenje načinom komunikacije i kvalifikacija koje se izriču prema instituciji Predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH. To se prvenstveno odnosi na činjenicu da su već unaprijed djela kvalificirana i krivnja utvrđena – bez našeg zajedničkog dijaloga koji bi pružio realne informacije o stanju u Federaciji i objektivnim razlozima navedenog problema.

Ipak, iskoristit ću ovu prigodu i u potpunosti odbaciti tvrdnju da smo napravili „propust“ i da „nismo imenovali suce Ustavnog suda Federacije BiH kako to zahtijeva Ustav Federacije BiH“.

ČITAJ JOŠ:  Šta je Schmidt nametnuo: Kako je deblokirao Federaciju i da li je izašao u susret HDZ-u 

Poštovana Ekscelencijo, u Federaciji BiH ne postoji nešto što se naziva „ustavni i zakonski rok za imenovanje sudaca Ustavnog suda“.

Od 2018. godine do danas u Federaciji BiH ne postoji politički dogovor oko ključnih pitanja, što je opće poznato. Upravo zbog toga, nakon Općih izbora nije izabran Predsjednik Federacije BiH, kao ni dopredsjednici Federacije BiH i Vlada Federacije BiH, a posljedično, ni suci Ustavnog suda Federacije BiH.

Podsjećam da smo imali sličan problem s imenovanjem članova Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH čije smo imenovanje, i pored ogromne važnosti, čekali četiri godine nakon što sam imenovao Komisiju i uputio u Parlament Federacije BiH. I ne bi bilo do danas imenovanja da nam nisu pomogli prijatelji iz Europske komisije i predstavnici veleposlanstava Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i drugi.

U svjetlu brojnih problema s kojima se susrećemo, a koji zahtijevaju duboko razumijevanje, dozvolite mi podsjetiti Vas na sljedeće. Ustavni sud BiH je 4. decembra2016. godine donio Odluku kojom je utvrđeno da odredbe Izbornog zakona nisu sukladne Ustavu BiH i da do danas ta Odluka nije provedena, odnosno nije usklađen Izborni zakon s Ustavom BiH.

ČITAJ JOŠ:  Čović: Mi smo postigli ono što smo željeli, razgovarao sam sa Schmidtom prije donošenja odluke

Rad Federalne televizije je 14 godina izvan zakona i, kao takav, instrument je jedne političke stranke, bez Statuta, 10 godina bez Upravnog odbora i direktora od 2013. godine nezakonito obnaša tu dužnost i potpuno izvan zakona.

Direktor Federalne uprave policije već osam godina nije imenovan sukladno zakonu jer je Vlada Federacije BiH 2019. i 2021. godine prekršila zakon i odbila imenovati direktora i tu dužnost obnaša osoba koja po zakonu ne može obnašati tu dužnost zbog pripadnosti istom konstitutivnom narodu kao i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Federacije BiH. Takva su i brojna druga imenovanja.

Kao primjer možemo uzeti i namjensku industriju za koju pojedini čelnici stranaka javno govore da je u službi jednog naroda, da proizvode naoružanje za izvoz i za „ne daj Bože“, provode se vojne obuke izvan državnog sistema.

Zapanjujuća je i nesmetana praksa govora mržnje i zapaljive retorike koji su sada već uobičajen način komunikacije. Ono što začuđuje jest da takvo ponašanje ne nailazi na posljedice ni javnu osudu. Takvom komuniciranju svjedočili smo i na okupljanju tzv. građanskih nacionalista ispred Vašeg ureda. Tada su upućene ozbiljne prijetnje i uvrede koje su za cilj imale diskreditaciju Vas i Vašega rada, ali koje su pozivale i na ugrožavanje Vaše fizičke sigurnosti. Takvih je primjera bezbroj.

ČITAJ JOŠ:  Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, ovo su detalji!

Poštovana Ekscelencijo,

slažem se kako je imenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH značajno i žurno pitanje za sve nas. Slažem se kako je potrebito žurno rješavanje ovog ključnog pitanja. Također, jasno nam je kako nam preostaje riješiti i druga otvorena pitanja koja sam samo neka naveo iznad. Vjerujem kako ćete pokrenuti i druga pitanja od kojih sam naveo samo neke, kao i pitanja koja u velikoj mjeri opterećuju i hrvatski narod u BiH, a čija se prava i identitet nastoje marginalizirati, te da će Vaš pristup biti balansiran, pravičan, korektan i konkretan.

Svi koji kao alibi koriste imenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH za sve nezakonitosti u Federaciji BiH i BiH – neće imati daljnju mogućnost zloupotrebe političkog prostora, te ću skladno Ustavu Federacije BiH, kako sam i naveo, imenovati četiri sudca Ustavnog suda Federacije BiH i uputiti na daljnju proceduru u što kraćem vremenu ispred nas, te očekujem Vašu potporu“, stoji u pismu.


Podijelite vijest