Čavara: SDA samo glumi da pregovara, ne žele izmjene Izbornog zakona

MARINKO CAVARA

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA i Bakir Izetbegović danas su u Sarajevu održali sastanak, kao svojevrsni uvod u početak pregovaračkog procesa između dvije stranke o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, u intervjuu za HMS, upozorava kako ponašanje SDA pokazuje da samo žele potrošiti vrijeme.

– Ponašanje SDA pokazuje da samo žele da prođe vrijeme bez ikakve promjene i da sa postojećim Izbornim zakonom idemo na izbore 2022. godine i da će do tada samo glumiti da pregovaraju – kazao je Čavara.

– Već duže vremena SDA uopće ne krije tu namjeru da ovlada Klubom Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i jasno je da i dalje postoji interes onih koji smatraju da Hrvatima po njihovoj brojnosti ne pripadaju prava koja su propisana Ustavom i zakonom i da bošnjačka politika ima pravo birati Hrvate u Klub Hrvata, a sve s ciljem stvaranja unitarnog entiteta s bošnjačkom dominacijom. Jasno je da SDA od tog cilja neće odustati i takav scenarij je moguć, što bi značilo potpuno poništavanje, odnosno jednostrano raskidanje Washingtonskog sporazuma od strane bošnjačkih predstavnika. Podsjećam da su predstavnici Hrvata i Bošnjaka Sporazumom utvrdili jednakopravno upravljanje Federacijom BiH. I time se automatski vraćamo na stanje prije potpisivanja Sporazuma. Zbog toga su nužne promjene Izbornog zakona i stabilnost koju može narušiti suluda želja za apsolutnom dominacijom Bošnjaka – kazao je Čavara za HMS.

Na pitanje je li dogovor SDA i HDZ-a uz ovakvu zapaljivu retoriku moguć i je li uopće SDA stalo da dođe do političkog dogovora, Čavara je odgovorio odrečno.

– Da bismo napravili značajniji iskorak po pitanju Izbornog zakona, potrebna je volja i s jedne i s druge strane. Ako jedna strana, odnosno ako SDA sustavno narušava koalicijski odnos sa HDZ-om kroz popunjavanje mjesta koja formalno pripadaju hrvatskom narodu, onda svi napori i pregovori oko izmjena Izbornog zakona i drugih važnih pitanja su upitni – rekao je Čavara.

Zatimje iznio stav HDZ-a BiH.

– Izmjene Izbornog zakona su žurne i neophodne te moraju osigurati legitimno zastupanje sva tri konstitutivna naroda, sukladno presudi Ustavnog suda BiH. HDZ BiH je dosljedan i ispoštovat će potpisani Sporazum, prema kojem imamo obavezu da završimo pregovore do 17. decembra. Kroz pregovore ćemo vidjeti spremnost i volju i druge strane za napredak po pitanju izmjena Izbornog zakona i svih drugih važnih pitanja za sva tri konstitutivna naroda u Federaciji BiH i BiH. Iako ponašanje SDA pokazuje da samo žele da prođe vrijeme bez ikakve promjene i da sa postojećim Izbornim zakonom idemo na izbore 2022. godine i da će do tada samo glumiti da pregovaraju – istakao je Čavara.