CCI o radu Vlade i Skupštine ZDK

Pozitivna stvar u radu Vlade Zeničko dobojskog kantona za prvih 6 mjeseci tekuće godine je donošenje Programa mjera štednje i ukidanje funkcije savjetnika, ukazano je na današnjoj pres konferenciji Centara civilnih inicijativa.

-Aktuelni sastav Vlade, (koju čine ministri SDA,HDZ i DF), kasno je imenovan, tek u martu i slijedom toga kasnilo je i donošenje Programa rada i budžeta za 2015. godinu, ukazao je Ivica Ćavar, konsultant CCI-a, ističući da ohrabruju mjere o smanjenju javne potrošenje i aktueliziranju Programa mjera štednje.

Dokumenti kao što su Budžet i Program rada moraju se donijeti u posljednjem kvartalu godine za godinu koja slijedi, podsjećaju u CCI-u. S druge strane, Vlada koja nema nijednu pripadnicu ljepšeg pola, prema riječima Ćavara, krši Zakon o ravnopravnosti polova.

I Vlada i Skupština ZDK kasne sa usvajanjem zakona i drugih propisa i trenutno su u nivou od jedne trećine produktivnosti u donošenju akata, što znači da je u drugom polugodištu neophodno intenzivirati aktivnosti koje bi u konačnici značile poboljšanje ukupnog ambijenta za život građana ovoga kantona, dodao je Ćavar.

On je podsjetio da je dostignuti budžetski deficit ZDK oko 70 miliona maraka.

Copy

RTVZE

Prethodni članakNjena dijeta je oduševila svijet! Za 100 dana smršala 25 kilograma!
Sljedeći članakPodijelite dva broja i saznajte koja je vaša idealna tjelesna težina