Portal 072info

CCI predstavio rezultate rada Vlade i Parlementa FBiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vlada Federacije BiH najbolje rezultate rada, po mnogim segmentima, pokazala je u prvom kvartalu 2014. godine, rezultati su istraživanja nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa. Kad je u pitanju rad Parlamenta FBiH, u prva tri mjeseca u toj instituciji samo jedan zakon prošao proceduru u oba doma, i to Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima FBiH.

Istaknuto je da je Vlada FBiH u prvom kvartalu 2014. godine zasjedala više puta nego u prvim kvartalima protekle dvije godine zajedno. Također, podsjetili su da je Vlada u februaru zasjedala dan za danom raspravljajući o određenom problemu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U tom periodu ta institucija realizirala je i duplo više mjera u odnosu na prošlu godinu, a naglašeno je da je rad Vlade najvidljiviji u sferi donošenja zakona.

Konsultant za monitoring CCI-ja Denis Telić je kazao da su ti rezultati rezultat februarskih protesta građana koji, iako nisu doveli do smjene Vlade, tu su instituciju potaknuli na rad.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Zahvaljujući protestima, ključni problemi građana konačno su došli na dnevni red Vlade. U prvom kvartalu tekuće godine, građani su za posljednjih osam godina bili najglasniji u isticanju svojih prioritetnih prava”, rekao je Telić.

Kad je u pitanju rad Parlamenta FBiH konsultantica za monitoring Lejla Deronja-Suljić je kazala da je u prva tri mjeseca u toj instituciji samo jedan zakon prošao proceduru u oba doma, i to Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima FBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodala je i da su u Predstavničkom domu odbijena dva zakona, a u Domu naroda tri, od kojih jedan predstavlja usklađivanje s EU-ovim propisima i osnovu s korištenjem sredstava iz IPA fondova.

Također, naglašeno je da bi katastrofa koja je zadesila BiH, izazvana kombinacijom prirodnih nepogoda i, kako je rečeno, nebrige nesposobne vlasti, pored neposrednih strašnih učinaka na pojedinim mjestima, mogla imati i posredan negativan učinak na politički život u zemlji.

Iz CCI-ja pozvali su sve građane koji nisu direktno pogođeni prirodnom katastrofom da nastave pomagati one kojima je pomoć potrebna.

federalna.ba/Fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME