ce
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

U proteklih 15 godina, od početka istraživanja, brojni naučnici, istraživači i volonteri posjetili su Bosansku dolinu piramida u Visokom. Među interesantnim ljudima mnogo je i avanturista koji su do Visokog dolazili slučajno, ali nakon obilaska interesantnih lokacija odlučivali tu provesti i neko vrijeme.

Ovih dana u Visokom smo sreli i Jakuba Otepka (34) iz Zlina u Češkoj, koji će, prema svemu sudeći, provesti tu barem mjesec.

Zahtjevna avantura

– Do sada sam imao dvije avanture po Evropi, pješice sam išao do Francuske, a onda biciklima obilazio Nizozemsku i Belgiju. Nakon svega odlučio sam se i za najzahtjevniju avanturu u kojoj sam trenutno, a cilj je pješice doći do Kine – istakao je Otepko.

Na svoje putovanje krenuo je krajem aprila, prošao je Hrvatsku, stigao do Sarajeva i, kada je trebao nastaviti prema Srbiji, dobio je preporuku za obilazak visočkih piramida.

– Preporučeno mi je, kada sam već u Sarajevu, da obavezno svratim do Visokog i obiđem piramide. Prvi kontakt i obilazak Piramide Sunca, energija koju sam osjetio i koja je nevjerovatna opredijelili su me da se ovdje malo zaustavim, tako da ću u Bosanskoj dolini piramida provesti neko vrijeme te volontirati u ovom nevjerovatnom projektu – rekao je Otepko.

Trag u istraživanju

Trenutno u Visokom rješava papirologiju kako bi mogao ostati i biti dio Fondacije i volonterske akcije, a nakon što ostavi svoj trag u projektu istraživanja bosanskih piramida nastavit će svoje putovanje.

– Nakon BiH planiram, preko Srbije, Bugarske, Grčke, Turske, Irana, Iraka, Pakistana i Indije, doći do krajnjeg odredišta, a to je Kina. Nemam neki poseban plan, nemam ni određena mjesta koja bih želio posjetiti – kazao je ovaj Čeh.