Portal 072info

Čeka nas pakleno ljeto: ‘Ovo je strašno’

Protekli april bio je najtopliji u povijesti mjerenja temperatura. Nastavak je to zagrijavanja Zemlje kakav nije zabilježen u posljednjih 130 godina, objavila je NASA. Jedan od stručnjaka kazao je kako će podaci, koje će objaviti iduće sedmice, pokazati kako u posljednjih 12 mjeseci temperature neprekidno rastu.

 

Svoju zabrinutost izrazio je i metorolog Eric Holthaus.

– Ovo je strašno. Ne mogu predvidjeti što će se iduće dogoditi. Znali smo da će El Nino uvelike promijeniti sliku svijeta, no nismo očekivali ovakav skok – rekao je za Independent.

Samo u posljednjih godinu dana globalne temperature porasle su za čak 25 posto od 1880-ih što ima velik utjecaj na okoliš.

Leda u morima ima sve manje i ovog ljeta doseći će rekordno niske razine, a zbog zatopljenja i povećanja kiselosti mora izumiranje prijeti koraljima. U posljednjih 18 mjeseci četvrtina svih kolonija koralja u oceanima je izblijedjelo. Iako se iz tog stanja teoretski mogu oporaviti, ipak najčešće odumru.

Holthaus očekuje da će se rekordno visoke temperature zadržati još četiri do šest mjeseci, a zatim bi se trebale uravnotežiti.

Ljudski utjecaj na globalno zatopljenje više nije upitan što je potvrdilo i izvješće s UN-ovog Panela o Klimatskim promjenama iz 2014. godine.

Sve više naučnika poziva na to da se proglasi ‘klimatska kriza’ jer će daljnje povećanje temperature imati ‘katastrofalne posljedice na planet’, javlja BBC. Šumski požari mogli bi postati sve veći kao što će i uragani biti sve jači. Mnogim vrstama prijetit će izumiranje, a ledenjaci će se nastaviti topiti zbog čega će rasti razina mora. Urodi će biti sve slabiji, a smanjit će se i dostupnost pitke vode.

Autor: 24sata.hr

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box