Čeka se istraga Tužilaštva: Koliko je umrlih na “malina respiratoru”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nabavljeni respiratori nisu zadovoljavali namjenu, odnosno Sud BiH je našao dokaze da se respiratori nisu mogli koristiti u intenzivnoj njezi na teškim pacijentima oboljelim od COVID-19.

Sve sporo

Ovo je u obrazloženju sudske presude Fadilu Novaliću i ostalima rekao sudija Braco Stupar.

S druge strane, ovi neispravni respiratori uredno su bili postavljeni i korišteni u KCUS-u, što je u više navrata potvrdila i Sebija Izetbegović zvana Seb iz Viber grupe, koja je dogovarala nabavku 100 spornih respiratora po cijeni od 10,5 miliona KM, ali se nije našla na optuženičkoj klupi.

Novalić, koji u Sudu nije smio reći čiji je ženski glas koji je naredio da se kupe, osuđen je na četiri godine zatvora.

Međutim, sada je pitanje hoće li se pokrenuti krivična istraga u vezi s ubijenim pacijentima koji su bili prikopčani na ove neispravne uređaje i time koliko ih je izgubilo živote.

Istragu već skoro dvije godine, šturo, stihijski, bojažljivo, vodi Tužilaštvo KS.

Nema rezultata

Pripadnici SIPA-e su u julu 2021. godine izuzeli dokumentaciju iz KCUS-a. Tada je s istražiteljima bio i državni tužilac Džermin Pašić.

Postupano je prema naredbi Općinskog suda, a Tužilaštvo KS je predmet dokumentiralo kao „istragu u vezi s teškim krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja“.

Ali dvije godine bez rezultata. Nakon presude Novaliću za zloupotrebu zbog nabavke neispravnih uređaja sada je potrebno da se utvrdi koliko je tačno pacijenata u KCUS-u koji su bili spojeni na ove respiratore umrlo.

15 godina zatvora dobili su ukupno Novalić, Solak i Hodžić zbog nabavke respiratora.

Prijava protiv Sebije

Protiv Sebije Izetbegović lani su članovi porodica Hota i Palić Tužilaštvu KS podnijeli krivične prijave. Prijave su podnesene i protiv ostalih odgovornih ljekara.

SIPA je, također, iz KCUS-a izuzela dokumentaciju o liječenju Palića i Hote, pacijenata koji su preminuli u ovoj zdravstvenoj ustanovi pod vrlo čudnim okolnostima.

Avaz