Portal 072info

Čeka se predizborna kampanja: Kantoni i općine u FBiH još nisu dobili novac od MMF-a (VIDEO)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kantonima i općinama u Federaciji Bosne i Hercegovine još nisu doznačena sredstva od MMF-a. Oko 330 miliona evra kredita, dio koji je dobila Federacija BiH, trebalo bi raspodijeliti na 10 kantona.

Međutim, u nedostatku prijedloga i kriterijuma po kome bi trebalo da bude raspoređen, novac još nije u opticaju.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

“O raspoređivanju novca od MMF-a nakon što stigne”, poručuju iz kantonalnih vlada o novcu koji je izvjestan period odležao na računu Centralne banke Bosne i Hercegovine dok se čekala odluka Vijeća ministara o njegovoj raspodjeli, javlja BHRT.

Vijeće je dalo zeleno svijetlo, ali novac i dalje čeka raspodjelu. Ovaj put po kantonima. Iz pres službe Vlade Tuzlanskog kantona kratko poručuju da sve zavisi od Federalne vlade. Isto misle i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

“Mi smo informirani da sredstva na računa našeg kantona će doći kada Federalna vlada donese određene odluke. Imali smo neke informacije da bi se to trebalo dogoditi u sedmici iza nas. Mi to zaitsa ne znamo. Sredstva u ovom trenutku nisu na računu Ministarstva finansija. Dajte da o tome kako ćemo ih trošiti razgovaramo kada dođu”, rekao je portparol Vlade HNK Pero Ćiro Pavlović.

Iz Federalnog ministarstva finansija, koje bi trebalo donijeti prijedlog odluka i kriterija na koji način raspodijeliti novac kantonima, nije stigao odgovor, uprkos brojnim pozivima i pisanom upitu. Iz Federalne vlade podsjećaju da je za transfer kantonima u iznosu od 200 miliona KM Parlament donio kriterije, a to je broj stanovnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

“Stav našeg predsjedništva Saveza opština i gradova jeste da se svima dodijeli jednak iznos, odnosno 375 000 KM po principu humanosti i solidarnosti imajući u vidu da su manje sredine možda i više pogođene pandemijom koronavirusa”, smatra Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH.

Da situacija nije podgrijana samo koronavirusom, nego da na dio uzavrele atmosfere oko raspodjele novca utiču i predstojeći lokalni izbori, smatraju ekonomisti.

“Što više dobiju sredstava od ove pomoći moći će više da pokažu da su uradili i dobiće veću količinu glasova na izborima. U isto vrijeme oni drugi koji dobiju manje imaće manje glasova. U tom takmičenju ko će više sebi sredstava obezbijediti kroz ovu raspodjelu poredi i traži se način da se dobije više glasova. Žao bi mi bilo kada bi se to potvrdilo, ali bojim se da ne griješim previše. Novac je uvijek preduslov za dobru izbornu trku”, ističe ekonomista Željko Rička.

Na spisak nelogičnosti naše zemlje tokom pandemije uvrštena je još jedna. COVID 19 uzrokovao je dodatno pogoršanje ekonomskog stanja, novac ММF-а koji bi mogao pomoći stoji neraspoređen i neiskorišten, jednako kao i uskladištene donacije medicinske pomoći prijeko potrebne bolnicima.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 6
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

DW: Lidl stiže u BiH, zašto baš sada?

072info.com

Upozorenje: Nezdrav zrak širom BiH

072info.com

I narednih dana prognozirano oblačno vrijeme sa kišom

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6