ČEKA SE VEĆ GODINU: Ko se boji provjere diploma u državnim institucijama?

parlamentBiH vijece ministara

Odluka o provjeri diploma u državnim institucijama najvjerovatnije neće biti donijeta sudeći po najavi predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije.

Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH kaže da je strašno je što Zoran Tegeltija već najavljuje da odluka o provjeri diploma u institucijama BiH najverovatnije neće biti donijeta.

Ona je inicijativu uputila još u januaru prošle godine. Prijedlog je dobio podršku Ustavnopravne komisije, usvojen je u Predstavničkom domu i u martu 2020. dostavljen Vijeću ministara BiH.

Međutim, iz ove institucije nedonošenje takve odluke pravdaju Zakonom o zaštiti ličnih podataka, koji bi, prema njihovom mišljenju, bio prekršen.

“Prije nekoliko mjeseci dobila sam odgovore da je Ministarstvo civilnih poslova poslalo nacrt odluke Ministarstvu pravde, koje je dalo svoje sugestije i primjedbe i to je vraćeno Vijeću ministara. Sada sam ponovo postavila pitanje da vidim šta je s tim, jer je očigledno da se odugovlači. Predsjedavajući Tegeltija u usmenom odgovoru kazao je da najvjerovatnije neće biti donijeta odluka zbog zaštite ličnih podataka”, objašnjava Marinković-Lepić.

Takvim odgovorom veoma je iznenađena, jer je već ranije dostavila mišljenje institucije Ombudsmana u kojem se kaže da se u ovome slučaju ne može pozivati na Zakon o zaštiti ličnih podataka.

“To su ljudi koji primaju plaće iz javnog novca, javni interes uvijek ima prevagu nad privatnim”, kaže Marinković-Lepić.

Mirjana Marinković-Lepić (Foto: A. K./Klix.ba)
Mirjana Marinković-Lepić (Foto: A. K./Klix.ba)

Dodaje da se u Vijeću ministara BiH pravdaju i informacijom da im fali još nekoliko mišljenja.

“Više od godinu je prošlo, a fali im još nekoliko mišljenja? Stalno je neko pravdanje, kaže naša sagovornica.

Podcrtava da se na federalnom nivou provodi kontrola diploma, te se pita kako to da u tom slučaju nisu ugroženi lični podaci.

Iako podsjeća na primjere u kojima su diplome falsifikovane, stečene, za par dana ili mjeseci, konstatuje da nekome u Vijeću ministara BiH ili institucijama očito nije u interesu da se izvrši sistemska provjera.

“Ja neću odustati, tražit ću načine da dođemo do toga. Svakome ko je završio fakultet kako treba, to nije bitno. Meni, koja sam došla do doktorata po svim redovnim procedurama, možete diplome provjeravati koliko hoćete”, zaključuje Marinković-Lepić.

IZVORKlix
Prethodni članakDjevojka (22) nakon što je zaražena koronom doživjela infarkt
Sljedeći članakIzveden najduži let paraglajderima unutar granica BiH