771702ab7e730f2fa36926d40575a764
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Bosna i Hercegovina će, preko COVAX mehanizma, dobiti 108.000 vakcina AstraZenece – do kraja maja.

S ciljem da se omogući nabavka vakcina iz drugih izvora putem direktne nabavke, u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojene su dopune Zakona o javnim nabavkama, te dopune Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, ali su odbijene u Domu naroda.

Federacija BiH pokrenula je proces nabavki vakcina uputivši službeni dopis svim registriranim veleprometnicima u BiH da iskažu mogućnost nabavke vakcina protiv COVID-19. Ovaj proces će, vjerovatno, potrajati.

Republika Srpska samostalno je nabavila određenu količinu vakcina, a FBiH je od Srbije dobila 5.000 vakcina koje je na Sarajevskom aerodromu uručio predsjednik te države Aleksandar Vučić.

Možemo patiti unedogled

No sve je to nedovoljno i postavlja se pitanje koliko dugo sebi možemo priuštiti da čekamo i ne krenemo s masovnijom vakcinacijom, posebno imajući u vidu pogoršanje epidemiološke situacije i sve veći broj novozaraženih.

Infektolog Bakir Nakaš za Faktor je istakao da smo propustili prvi voz jer su ostale zemlje odavno započele proces i vode ga s odgovornošću na visokom nivou u odnosu na nas koji smo pasivni.

Upozorio je da ćemo stoga platiti određenu cijenu koja će biti skuplja nego da smo s vakcinacijom počeli kada i, naprimjer, Srbija.

– Cijena je u ljudskim životima – odgovorio je Nakaš.

Istakao je da ćemo čekati sigurno još mjesec do početka vakcinacije, a to sebi već ne možemo priuštiti.

Nakaš je rekao da, što se tiče zdravstva, naš zdravstveni sistem, iako “fragmentiran poput Frankeštajna”, ima zdravstvene profesionalce koji su dobro uvježbani i odgovorni, pa ćemo uvijek naći izlaz i nećemo doći dotle da imamo pacijente po ulicama.

– Ali se može povećati broj zaraženih zdravstvenih radnika – kazao je Nakaš.

Kritizirao je pasivnost zavoda za javno zdravstvo i ministarstava zdravstva, te istakao da su zatajili odgovorni koji organiziraju zdravstvo.

– Očekuju da im ovo riješi COVAX, Vučić, Milanović, a trebamo očekivati samo od sebe – dodao je Nakaš.

Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać, rekao je da je teško reći koliko dugo još možemo čekati na početak ozbiljnije vakcijacije.

– Možemo se mi ovako patiti unedogled – dodao je Havić.

Infektolog Ednan Drljević, šef Covid-odjela Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, naglasio je da smo mi sada u krizi upravo zato što nismo dobili vakcinu na vrijeme. Da smo je nabavili na vrijeme i počeli vakcinaciju, ne bismo imali ovoliki broj novozaraženih.

Covid-pasoši

– Oko 25 do 30 odsto virusa koji kruži je britanski, koji se brže širi i teško je sada to spriječiti. I kada bi sada počela vakcinacija, morali bismo je uraditi naglo, vakcinisati 30 odsto za deset do 15 dana. Ovako kako sporo ide, neće biti učinka. Ovakav spori tempo utječe na brzinu širenja COVID-19, stvorit će ogroman problem po funkcionisanje zdravstvenog sistema – upozorio je Drljević.
Javilo se nekoliko firmi

Federacija BiH će nabaviti vakcine, ko će ih uvesti i s kojim proizvođačima se pregovara?

Osim utjecaja na zdravstvo i obolijevanje građana i na smrtne ishode, postoji bojazan da bi odugovlačenje s vakcinisanjem moglo utjecati i na kretanje van granica BiH.

Na nedavno održanom vanrednom samitu EU-a, održanom putem putem videokonferencije, šefovi država i vlada su se složili da uvedu takozvane Covid-pasoše u doglednom periodu. Mediji su prenijeli da bi to vakcinisanim ljudima omogućilo određene slobode kao što su putovanja ili učešće na konferencijama i kulturnim događajima, ali i da bi izrada takvih pasoša trajala tri mjeseca.

O mogućnosti uvođenja Covid-pasoša govorilo se i mnogo ranije, a iz Ministarstva civilnih poslova BiH su prije mjesec i po napomenuli da im takav zahtjev nije stigao iz institucija EU-a, a da će djelovati u skladu sa svojim nadležnostima ako se takve inicijative pojave. Dosad se nisu oglasili.