AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Da, da, razumio sam šta mi se stavlja na teret i smatram se krivim, ali ne na način kako to govori gospođa tužiteljica. Žao mi je što je došlo do ovoga, iskreno se kajem i želim da se izvinem porodici pokojnice, kao i svim njenim bližnjima. Želim da se ovo što pre završi i da dobijem ono šta sam zaslužio – izjavio je danas 36-godišnji Branimir Čaleta iz Vinovca pred sudskim većem splitskog Županijskog suda.

Čaleti je, kako piše Slobodna Dalmacija, počelo suđenje za teško ubistvo svoje tada godinu dana starije djevojke Gane Kitaeve koja je bila u osmom mjesecu trudnoće.

Optužnica tereti Čaletu, koji ima hrvatsko i slovačko državljanstvo jer je rođen u Slovačkoj, da je 15. septembra 2013. godine bio u hostelu “Minora” u Dnjepropetrovsku zajedno s Ganom, i to u sobi broj 102 koju je ona iznajmila i platila za njega kad joj je došao u posjetu.

Ubio djevojku i nerođeno dijete zbog bolesne ljubomore

U periodu od 14.15 sati do 20 sati tog dana ju je, zbog ljubomore i kako bi je kaznio jer je zatrudnjela s drugim muškarcem te kako bi spriječio da rodi dijete i nastavi vezu s tim muškarcem, brutalno izudarao tupo-tvrdim predmetom najmanje četiri puta po licu.

Nakon toga ju je, kako je navedeno u optužnici, “neutvrđenim masivnim tupo-tvrdim predmetom s metalnom kontaktnom površinom” najvjerovatnije čekićem izudarao po glavi, smrskavši joj lobanju i lice. Zbog njene smrti umrlo je i njeno nerođeno dijete.

Nakon toga je skinuo njenu odjeću, zamotao tijelo u čaršav i sakrio ispod kreveta. Pobjegao je sa mjesta zločina, usput bacivši i svoju i njenu krvavu odjeću, kao i Ganin mobilni na smetlište uz put pokraj jedne rastinjem obrasle napuštene zgrade.

Žrtvino tijelo otkrili su njeni roditelji koji su došli u hostel da je traže, jer im se nije javljala na telefon. Majka je vidjela mrlju na podu sobe, a otac se onda sagnuo i pronašao zamotano kćerino tijelo ispod kreveta. Ukrajinska policija pronašla je u kupatilu, na kvaki vrata, umivaoniku i zidu sobe tragove krvi, kao i komadić kosti. U prostoru između tavanice i spuštenog dela plafona nađena su dva jastuka i posteljina s tragovima krvi.

Sve je to napravio kako bi tijelo bilo što kasnije otkriveno, a on je za to vrijeme pobjegao autostopom prema granici. Po snimcima video-nadzora vidi se da je Čaleta tog dana u 17.44 sati izašao iz sobe na petom spratu hostela s punom sportskom torbom, nije htio u dva navrata da uđe u lift s drugim ljudima, već je čekao da bude sam.

Tražila je oproštaj

Čaleta i Kitaeva upoznali su se u ljeto 2012. godine dok je ona bila gošća u Primoštenu, a on je u hotelu u kom je odsjela radio kao konobar. Nakon što je otišla iz hotela, odsjela je kod Čaletinih roditelja, a kad se vratila u Ukrajinu, kontaktirali su telefonski, a on je nekoliko puta i bio kod nje. Govorio je svima da želi da se vjenčaju i dobiju djecu. Čak je smislio i ime njihove buduće kćerke.

Istraga koju su sprovele ukrajinske vlasti pokazala je da je Gana u aprilu 2013. godine rekla Čaleti da je trudna, da su o tome komunicirali, da mu je govorila kad ide kod doktora, kakav je tok trudnoće i kako se osjeća. Kazala mu je da je postala bliska s drugim muškarcem kad se njihova veza raspadala i tražila je oproštaj od bivšeg mladića. Čaleta to, međutim, nije mogao da prihvati.

Roditelji i brat pokojne Gane javili su splitskom sudu da ne žele da daju iskaz preko video veze, već da dođu u Split i u sudnici daju iskaz. Suđenje će biti nastavljeno u septembru.