ĆELIJA U KPZ-U ZENICA: Zijad Turković ide u izolaciju i strogo čuvani Četvrti paviljon

Foto: Arhiva
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Šef zločinačke organizacije Zijad Zika Turković, osuđen u četvrtak na 40 godina zatvora, uskoro će početi brojati svoje dane u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Zenica, a već mu je pripremljena i ćelija u najstrožije čuvanom Četvrtom paviljonu.

Prethodno, Sud BiH treba izdati rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne. Zenički zatvor jedini je u FBiH koji ispunjava kriterij za zatvorenike poput Turkovića, a uz Zenicu, doduše samo teorijski, postoji mogućnost da Turković kaznu služi i u zatvoru “zatvorenog” tipa u Foči, u Republici Srpskoj. Tamo će, prema svemu sudeći, završiti drugoosuđeni (na 35 godina) iz ovog slučaja Milenko Lakić, piše Avaz.

Kako je pojasnio jedan od prvih službenika KPZ-a Zenica koji će imati priliku da zaželi dobrodošlicu Turkoviću, svaki osuđenik, na koju god kaznu bio osuđen, prolazi period “karantina” u samicama, za vrijeme kojeg se radi psihološki profil te određuje način izdržavanja kazne.

ČITAJ JOŠ:  Nastavljeni pretresi u okviru akcije “Mreža”

„Pravi se tzv. plan tretmana, psiholog razgovara s osuđenikom i radi njegov psihološki profil. Rade se i drugi testovi, da bi se stekla što bolja slika o njegovim navikama. Od policijskih agencija dobijaju se podaci s kim je sve bio i u kakvim konekcijama, da bi se maksimalno izbjegla opasnost susreta unutar KPZ-a. To nije idealno, ali jeste poprilično precizno i rijetko se takvi podaci ne pokažu potpunim. Što se tiče konkretno Turkovića, jedno je sigurno, on će barem nekoliko prvih godina provesti u Četvrtom paviljonu“, navodi naš sagovornik.

ČITAJ JOŠ:  Cijena gasa konačno pala na međunarodnoj berzi

„Paviljon Četvorka bukvalno je zatvor u zatvoru, gdje osuđenici imaju najbolji komfor, ali i najstrožije mjere osiguranja, te su totalno izolovani neprovidnom višemetarskom ogradom od ostatka osuđenika. U slučaju problema s osuđenicima za ratne zločine, oni ili druga strana bivaju premješteni na izvjesno vrijeme u Četvorku. Tamo se sada, nakon što je ubio drugog osuđenika, nalazi Adnan Šerak, a od početka je tamo Ferid Okić“, pojašnjava naš izvor.

Izolacija je skoro pa potpuna, u najboljem slučaju osuđenik može imati cimera i to je sve.

„Nema šetnice, da se nalaze s drugim osuđenicima, nema zajedničke blagovaonice. Svaka soba ima televizor, kablovsku TV, toplu vodu, i to je to. Uvjetno rečeno, radi se o samicama, odnosno onaj ko je unutra, nema mogućnosti rada, posjete su strogo kontrolirane, kao i svaki vid komunikacije“, navodi naš sagovornik iz KPZ-a Zenica.

ČITAJ JOŠ:  Dug javnih preduzeća u FBiH od 276 miliona KM neće biti naplaćen?

Turkovićeva grupa zločinaca u jednoj od najvažnijih poslijeratnih presuda u BiH pravosnažno je osuđena na ukupno 95 godina zatvora, od čega je Turkoviću izrečeno 40, a Lakiću 35 godina. Osuđeni su za pet ubistava, pokušaj ubistva, pljačku i rasturanje droge.

Naloženo je i oduzimanje nelegalno stečene imovine od njega i njegove supruge Šejle Turković, za koju su svjedoci rekli da je znala za kriminalna djela i učestvovala u njima.

Vijesti.ba/NN

072INFO TV