Portal 072info

Čelik se istopio u Maglaju

Utakmica 6.kola Premijer rukometne lige igrana u Sportskoj dvorani u Maglaju, RK Maglaj – RK Čelik – 33:27 (14:12). Gledalaca oko 700. Sudije: Nedim Arnautović i Aleksandar Jović (Tuzla). Delegat: Mirsada Džaltur (Sarajevo). Sedmerci: za Maglaj 6 (6), za Čelik 2 (2). Isključenja: RK Maglaj 4 minuta. RK Čelik 10 minuta, plus diskvalifikacija Birdahić (Čelik) već u ranoj fazi utakmice – od 24. minute utakmice.

Jedna odlična, prava prvenstvena utakmica dva dobra protvnika, gdje je rezultat bio neizjvestan gotovo čitavo vrijeme utakmice. Rezultat je na kraju utakmice bio  nerealan u odnosu na prikazano stanje tokom utakmice (krajni rezultat od 6 golova razlike u korist domaćina je previsok, jer se sve do četiri-pet minuta pred kraj  ,,Čelik” dobro ,,nosio” i bilo je svega dva razlike za Maglaj, a onda se, na brzinu, greškama gostujućih igrača, domaćin izborio za pobjedu od šest golova razlike (33:27 za RK Maglaj).

Prevagu u korist RK ,,Maglaja”, koji nije nadigrao vrlo borbenu ekipu ,,Čelika”, donijeli su tri faktora: prvo, bivši golman ,,Čelika” Jasmin Hadžihasić (sa 18 odbrana) u odnosu na inače u ovoj utakmici  solidnog ,,Čelikovog” golmana Enesa Sirče (sa 13 odbrana). Drugi faktor je nezaustavljivi bek RK ,,Maglaja” Benjamin Čičkušić (postigao 13 golova) i treće (možda i prvi pravi  razlog) – je sudijski par iz Tuzle (posebno Nedim Arnautović) koji su bili naklonjeni domaćinu i donijeli ključnu neopravdanu odluku da već  u 24 minuti igre diskvalifikuju  do kraja utakmice do tada najboljeg igrača ,,Čelika” i igrača  na terenu to tog momenta u Maglaju – mladog beka Derviša Birdahića,  koji je bio odličan u odbrani i postigao je do tada tri gola iz tri šanse (100 odsto učinak) i mogao je predstavljati prevagu u nastvaku u odlučivanju o pobjedniku u ovoj utakmici – kažu u taboru ,,Čelika” nakon utakmice u Maglaju. – Pitanje je šta bi se dogodilo da nije bilo tog ranog neopravdanog isključenja Derviša Birdahića od strane takozvanih međunarodnih sudija.

Čelik je i kroz Zapisnik sa utakmice konstatovao tu činenicu i od  komesara takmkičenja u PL BiH dr. Amira Zahirovića zatražio da  pregleda snimak sa utakmice i javnost obavijesti o svom stavu o suđenju u Maglaju  tuzlaka Arnautovća i Jovića.

Da li se i u rukometu može desiti ono što se događa u fudbalu – da se sudije nakon pregleda video snimka utakmice kazne sa više utakmica nedelegiranja, bez obzira što na majicama nose grb IHF međunarodnih sudija? Na ovoj utakmici dovoljno je ovlaš pogledati statistiku sa utakmice pa vam sve bude jasno: za RK Maglaj dosuđeno 6 penala, za RK Čelik – 2. Kod RK Maglaja 4 minute  isključenja, a kod ,,Čelika” 10 minuta, plus diskalifikacija već pomenutog najboljeg igrača ,,Čelika” u ovoj utakmici, a kod RK Maglaja isti prekršaj – nema ni isključenja  – kažu u RK Čeliku.

Moji momcu se se grčevito borili svih 60 minuta. Pratili su na posljednjih dana  neki pehovi prije ove utakmice: kapiten Davor Kadić je bio bolestan (od gripe)  cijelu ovu sedmicu, nije uopšte trenirao, a igrao je utakmicu  pod temperaturom. Aldin Begagić  vuče povredu noge cijelu sedmicu, pa je igrao povrijeđen, a dodatno je i na ovoj utakmicu dobio žestok udarac u istu nogu. Edin Bajramović je btakođe igaro sa povrijeđenim ramenom. Riad Polić je odbranio samo jedan udarac na gol. Bilo je i dosta tehničkih grešaka i kada se tome doda nepravedno dosudjena diskvalifikacija Derviševiću – onda je jasno da smo ovu utakmicu morali izgubiti. Ipak, čestitam mojim igračima na borbenosti – kaže trener ,,Čelika”  Senad Skokljak.

Predsjedndik RK Čelika Pane Škrbić  je čestitao domaćinu na pobjedi, i ima samo riječi hvale za korektnost  domaće ekipe, dobru oranizaciju utakmice od strane domaćina i posebno sjajnu publiku gdje je krcata Sportska dovorana u Maglaju čitavih  6o minuta gromoglasno podrula svoju ekpu.

RK MAGLAJ: Armin Bradarić, Mehinagić (2), Omerović, Kenan Bradarić  (2), Nenadović, Hadžihasić (18 odrana), Alić (1), Kujrić, Mutpačić, Karabegović, Ridžal (2), Abdurahmanović (5), Pejić, Bjelobrković (3), Ćosić (5), Čičkušić (13 – 6 iz penala). Trener: Mahmut Obralić.

RK ČELIK: Polić (1 odbrana), Dervenčić (4), Martić, Ekinović, Mehić, Memić, Mujanović, Bajramović (8), Sirčo (13 odbrana), Kadić  (5 – 2 iz penala), Begagić, Hadžić, Birdahić (3), Begović (1),  Duvnjak (3), Buljugija (1). Trener: Senad Skopljak.

U nedjelju, 25. oktobra u 15.25 sati, uz direktan TV prenos na BH 1 Televiziji  u Grdskoj areni Zenica je derbi svih derbija Premijer lige BiH  – RK Čelik- RK Izviđač iz Ljubuškog.

Podijelite članak