Čelnici evropskih država u četvrtak se sastaju u Pragu, među njima i lideri iz BiH

The national flags of the European Union member states sway in the wind attached to flag poles in front of the European parliament building in Strasbourg, France, 12 April 2016. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa/DPA/PIXSELL
Podijelite vijest

Lideri država s evropskog kontinenta okupit će se u četvrtak u Pragu, na prvom sastanku Evropske političke zajednice (EPC).

Sastanak će biti održan 6. oktobra, a pozvani su predstavnici 27 članica Evropske unije (EU) i 17 država koje nisu članice, javlja agencija Anadolija.

Pored zemalja članica EU, očekuje se prisustvo predstavnika i iz Turske, Velike Britanije, Norveške, Ukrajine, Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Islanda, Kosova, Lihtenštajna, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Švicarske.

Ideju o EPC-u u maju je predstavio francuski predsjednik Emanuel Makron, a odnosi se na implementaciju političke formacije u Evropi šire od EU.

Očekuje se da će na sastanku biti razgovarano o uticaju rata, koji je u Ukrajini počeo nakon ruskog napada, na stabilnost i sigurnost u Evropi, energetici, ekonomiji, trgovini, transportu, investicijama i infrastrukturi.

Planirano je da se zajednica sastaje svakih šest mjeseci na nivou lidera.

Prvom sastanku zajednice u Pragu videolinkom trebao bi se pridružiti i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Lideri će se okupiti u poslijepodnevnim satima, nakon čega će biti održani okrugli stolovi.

Očekuje se da će na sesijama biti razgovarano o miru, sigurnosti, energetici, klimi, ekonomskoj situaciji, migracijama i transportu.

Ne očekuje se da će na kraju prvog sastanka biti objavljena zvanična deklaracija ili da će biti donesene zvanične odluke.

Fena