ce 2
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 15, 2021 @ 19:55
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Pokušali su usvojiti ove zakone i prošle godine pa kada su vidjeli da nemaju podršku parlamentaraca za nakaradna rješenja onda su povukli zakon pa ga ponovo dostavili u parlamentarnu proceduru. Kazao je ovo za portal “Avaza” Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, o izmjenama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima koje je predložio federalni premijer Fadil Novalić. 

NER FIT

Čengić je nezadovoljstvo iskazivao iz sjednice u sjednicu predlažući amandmane koji su mahom bili odbijani.

– Moja ključna zamjerka na Zakon o porezu na dohodak jeste neozbiljan pristup Vlade Federacije BiH na izradi i samom usvajanju ovih zakona. Ovi zakoni se više od dvije godine vuku po ladicama Parlamenta i imali su desetine i desetine amandmana, pa čak i Vlada FBiH je davala amandmane na vlastiti zakon. Koliko se ne zna ko pije a ko plaća u Vladi FBiH, prvo su odbili moj amandman u vezi dohotka sportista, a onda su u najnoviji prijedlog zakona uvrstili taj moj amandman – naveo je Čengić u izjavi za “Avaz”.

Nakaradna rješenja

Kako tvrdi Čengić, Redovna 6. sjednica na kojoj su se trebali razmatrati ovi zakoni nikada nije održana.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Pokušali su usvojiti ove zakone i prošle godine pa kada su vidjeli da nemaju podršku parlamentaraca za nakaradna rješenja onda su povukli zakon pa ga ponovo dostavili u parlamentarnu proceduru. Prilikom izrade zakona Vlada odbija amandmane SDP-a te nema nikakvu saradnju sa opozicijom da dođemo zajedno do najboljeg rješenja, a primjetno je da nemaju saradnju ni unutar koalicije po ovim pitanjima. 

Stav SDP-a je jasan i više puta artikulisan da nećemo podržati nove zakone o potezu na dohodak i doprinose bez zakona o minimalnoj plaći i uključivanju opozicije u ovaj proces – istakao je Čengić.

Trošak za poslodavce

Ulazak toplog obroka i drugi naknada u oporezivanje bez obzira na smanjenje stopa doprinosa stvoriti će, prema riječima Čengića, veći trošak za poslodavce kojima sada radnici imaju primanja do 800 KM, a upitno je da li će radnici uopće imati veća primanja nakon reforme.

– Vlada FBiH koja nije izabrana tri godine nakon održanih izbora, Vlada kojoj nije usvojen izvještaj o radu nema legitimitet da predlaže ove zakone na ovakav način. Ovaj zakon ide u oporezivanje i stipendija iznad 300KM mjesečno, volontiranja, tiče se i nasljedstva. 

U jednom dijelu uvodi veću stopu poreza na dohodak. Ne žele sprovesti progresivno oporezivanje manjim porezima za manje dohotke, a većim za veće što je posljednja politička želja rahmetli Alije Izetbegovića, što pokazuje da Vlada koju vodi SDA nema nikakve veze sa temeljima SDA u ovoj oblasti. Ne trebam napominjati da je progresivno oporezivanje prisutno u zemljama EU – napominje Čengić.

Oporezivanje socijalne naknade penzionerima

Ovim prijedlogom, kako tvrdi, se oporezuje dohodak preko tri prosječne plaće za tešku invalidnost i naknadu posljedica nesreće po osnovu sudske odluke iznad pet prosječnih plaća.

– Niz je još zamjerki koji imam na ovaj zakon i koje nisu dobro obrazložene kao oporezivanje otpremnina radnika koje su preko tri prosječne plaće, oporezivanje socijalne naknade penzionerima većim od 85 KM mjesečno, čak se oporezuje smrt i bolest jer u slučaju smrti zaposlenog, člana njegove porodice ili penzionisanog radnika, bolesti zaposlenog i oporezuju se naknade preko tri prosječne plaće, dakle destimulišu se poslodavci da vode računa o svojim radnicima – kazao je.

Reguliranje rada feelancera

Osvrnuo se i na reguliranje rada freelancera.

– Poznato je da sam se borio za kvalitetnije reguliranje rada freelancera i otpisivanje dugova, ali mislim da je ovim zakonom situacija za njih još nepovoljnija, stope poreza za Ugovore o djelu, što je usluga iz Zakona o obligacionim odnosima, a ne radni odnos, će biti povećane. Vlada, također, nije prihvatila amandman da se poveća neoporezivi dio dohotka jer su ukinute olakšice za djecu – zaključio je Čengić.

LIDER