Čengić otkrio kolike bi bile plate parlamentarcima ukoliko bi došlo do povećanja

1639672551 cengic 750x461 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić govorio je za N1 o povećanju plata federalnim zastupnicima koje bi nastupilo usvajanjem novog budžeta što je Čengić nazvao nezakonitim te nam je rekao da, ukoliko bi se ipak plate povećale, to bi bilo za nekih 330 KM mjesečno.

Čengić je postavio zastupničko pitanje Vladi Federacije BiH u vezi sa tim a u Danu uživo je ispričao u kojoj je fazi taj plan da se poveća plata za 10 posto.

“Sindikat traži povećanje osnovice za svoje uposlenike, što i jeste osnovano, ali s tim povećanjem povećala bi se i plata svim parlamentarcima jer je osnovica vezana za naš koeficijent, ali u Ustavu stoji da se parlamentarcima u toku trajanja izbornog mandata ne može ni povećati ni smanjiti plata. Iz tog razloga sam pozvao Vladu da predstave javno kako, kome i na koji način će izmijeniti zakon da nama ne budu povećane plate. Problem je što su do 5. novembra trebali dostaviti Nacrt budžeta, ali to još nije dostavljeno. Sjednica je u utorak a na dnevnom redu nije stavljen budžet, što je kršenje Zakona o budžetima te može izazvati i raspuštanje parlamenta jer predsjednik Federacije ima pravo da raspusti parlament ako se do prvog januara ne usvoji budžet“, objasnio je Čengić za N1.

Dodao je i kako još nije dobio odgovor, i da vlada ima rok od 30 dana za to.

Naglasio je i da povećanje plata za uposlenike Civilne zaštite, sudske policajce i slično, ne bi trebalo biti vezano za parlamentarce, jer, kako je rekao, tako Ustav kaže.

Najizvjesnije da će osnovica plate biti povećana svima

Njegov prijedlog je da se izmijeni Zakon o federalnim platama, odnosno da se doda član da se u toku izbornog mandata ne primjenjuje povećanje osnovice za parlamentarce.

“Vrlo je jednostavno to riješiti i to smo tražili i na početku mandata, jer je i na početku povećana plata“, izjavio je Čengić.

Poručio je i da je najizvjesnije da će se povećati osnovica svima i da niko neće podnijeti apelaciju. Takođe, dodao je da on može podnijeti, ali ako sakupi 30 potpisa u parlamentu.

O Zakonu o sukobu interesa

Na njegovu inicijativu usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH u Zastupničkom domu i Nacrt u Domu naroda,a šta to  podrazumijeva, Čengić je rekao kako je njegova politička opcija još 2013. godine učestvovala u izmjeni državnog zakona kojem je oduzeta nadležnost u CIK-u da procesuira sukobe interesa u FBiH.

“Od 2013 . do danas u Federaciji su svi oslobođeni sukoba interesa. Imamo zakon ali nemamo koga da implementira ovaj zakon“, istakao je.

Trenutno su u fazi formiranja komisije, on šalje zahtjeve i ambasadama i svim zainteresiranim da im dostave prijedloge kako da ta komisija bude bolja i da takav prijedlog dostave pred parlamentarce i da, kako je kazao, zaživi sprečavanje sukoba interesa u FBiH.

“Često smo govorili da bismo voljeli sebe prve prijaviti. Imate situaciju da vas neko optuži da ste u sukobu interesa a i ne poznaje zakon pa su i SDA optuživali jer su direktori javnih ustanova i parlamentarci jer zakon to dozvoljava. Sukob interesa je trenutno komplikovan“, rekao je.

O tome kome nije u interesu da se prijavi za tu provjeru, Čengić je rekao da postoji politički dio i onaj dio koji se bavi privredom.

Velike šanse da se Zakon o sukobu interesa riješi

“HNS na primjer se finansira iz budžetskih stavki kojima rukovode njihovi članovi a koji su ujedno i na odlučujućim pozicijama u toj nevladinoj organizaciji“, istakao je.

Rekao je i da su velike šanse da se to riješi ako ambasade stanu iza onog što piše i Mišljenja Evropske komisije, jer su sve stranke potpisale Mišljenje EK i da je to jedna od 14 tačaka. Poručio je i da je napredak da je jednoglasno uvojen Nacrt u Domu naroda juče.

Naglasio je i kako to nije trebao raditi on, već trebao ministar pravde.

Kolike bi bile plate parlamentarcima ukoliko bi došlo do povećanja?

Ukoliko bi se ipak plate povećale, to bi bilo za nekih 330 KM.

“330 je osnovica. Sindikat traži povećanje na nekih 360. Koeficijent je 7,8 i pomnožite to sa tih oko 300 KM… Ali morate uzeti u obzir da nema svaki zastupnik istu platu. Znači povećanje bi bilo oko 300 KM mjesečno. Dakle, plate bi išle oko 2.800 i 3.100 KM. Neki parlamentarci imaju na staž, pa odvojeni život… Povećava se paušal ako se osnovica poveća i tako dalje“, rekao je Čengić.

Govorio je i o odnosima Naše stranke i SDP-a te kazao da zajedno djeluju u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Takođe je komentarisao i reakcije na izjavu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić o incidentu koji se dogodio jednoj sarajevskoj katoličkoj porodici te istakao kako “svako ko poznaje Benjaminu Karić svjestan je da ona ništa zlonamjerno u svome istupu nije rekla”.

“Pozvala je i porodicu i nadležne organe da istraže slučaj, ali neko iz nekih svojih frustracija je takvog mišljenja, jer ona ima popularnost“, rekao je između ostalog te dodao kako smatra da mnogima smeta što Karić ima jednoglasnu podršku Gradskog vijeća.