Cenić o aferi sa flaširanom vodom: To je poruka jednom čovjeku iz FBiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka, u Pressingu na N1 kazala je kako određenom dijelu međunarodne zajednice odgovaraju “crnolistaši” jer s njima mogu raditi šta hoće. Afera sa flaširanom vodom je, kako je navela, primjer takve ucjene, tj. “poruke” jednom čovjeku iz Federacije BiH. “Mora pristati na određene uslove ili će mu se to objaviti. Znači to je bilo prije godinu dana. I nije bila voda zatrovana”, istakla je Cenić.

Dodik svako malo kaže ugrožen je u Sarajevu i da ne pije vodu iz straha da ga ne otruju. Da li će se plašiti isto i Tegeltija ako bude ministar u VM-u?

I on će flašicu nositi, a neka ponese svoje ulje i hljeb. Ne znam hoće li jesti u onom skupom restoranu? Najbolje da mu žena spremi uštipaka, ne daj Bože da ga otruju. Ili taj koji ga hoće otrovati kao da ne može preći u Istočno Sarajevo. Vidite da u Rusiji svoje truju vani. Ko je lud da na svome terenu truje. Ja bih se više plašila šta će mi Rusija uraditi nego Sarajevo. To je primitivan igrokaz.

Zakuhalo se u strankama Osmorke zbog podjele pozicija?

Mislim da je Konaković jedini osigurao sebi poziciju. Pobjedu Zvizdića iznio je Konaković jer je on najviše bio na terenu. Ima mnogo njegovog truda i energije i vjerujem da će biti ministar.

Nova većina najavljuje promjene, a ponovo su u vlasti ljudi sa “crnih listi”?

Morat ćemo i mi tražiti da nas stave na “crnu listu”. Mene zanima zašto ti dvostruki aršini? Sjetite se kada je SDS bio na tim listama nije bilo teoretske šanse da se sastane sa nekim iz ove stranke. Sad to može kako hoćeš. SAD-u i dobrom dijelu EU odgovaraju ovi crnolistaši jer mogu s njima raditi šta hoće. Tako je i sa ovom pričom o vodi sa fekalijama. To je bilo prije više od godinu dana, to je bila poruka jednom čovjeku da mora pristati na određene uslove ili će mu se to desiti. Kao pristani na sve uslove ili ćemo ti objaviti. Znači to je bilo prije godinu dana. I nije bila voda zatrovana.

Zašto nakon godinu dana?

Zato što mu je sad trebalo poslati poruku. Ovo je katastrofa šta se dešava. Pominje li iko Mateja Živkovića koji je u martu upucan sa pet metaka? Živković je bio član Komisije za vrijednosne papire FBiH i niko ga više ne pominje. Zašto? Zato što je bio svjedok na suđenju. Sklanjaju se ljudi, skidaju se glave. To je država u kojoj živimo. Ovim inostranima savršeno odgovaraju crnolistaši, puste ih u vlast i onda idu saopštenja kako nisu zadovoljni.

N1