Cenić: Ovo je zemlja koja države nema, život se sveo na čekanje

7C7C62AF 518F 4825 A187 C55CA7A0F11B

“Svaka se kampanja temelji na kritici onog drugog. Svo to pljuvanje neće značiti da sutradan opet neće sklopiti neku čudnu koaliciju”, kazala je za N1 ekonomistica Svetlana Cenić.

Usvojen je budžet institucija za ovu godinu?

“Taj budžet je krpljen, skrpljen, ne znam kako da se izrazim. Pričaju o uštedama, ali niko ne objašnjava kako će to pomoći privredi, šta će biti sa državnog nivoa, a šta direktna pomoć privrednicima. Svoju su poruku poslali svih ovih mjeseci tako što je privreda prva stradala, a još će ih ostati bez posla”, kazala je Cenić.

“800 miliona je za otplatu inostranih kredita. Da je prvo trebalo razgovarati sa kreditorima da se ta otplata pomjeri, a ne da se dižu novi krediti. Vidite tzv. brzi kredit MMF-a, novci od EU, te sljedeći kredit već sa MMF-om. Malo je nelogično, otplata onog bivšeg kredita nikad dovršenog počinje marta iduće godine. On nikada nije dovršen. To sve objašnjava o budžetu BiH, da ne ističem ponovo podatak da smo na kraju juna, na pola godine. To pokazuje funkcionalnost. Ovo je zemlja koja državu nema”, dodaje Cenić.

“Imamo čudne poruke u zadnje vrijeme, kada god pitate zašto je manje za obrazovanje, zašto za kulturu? Onda kažu to je korona, mi smo mala država, ima prečih stvari. S druge strane dobijamo vijesti da smo savršeno dobro prošli, da se nisu još sredstva sva potrošila. Katastrofa, ko će se u tome snaći. Ko će vjerovati takvim vlastima?”, istakla je.

Građani ne pitaju za svoj novac, poručila je.

“Građani nikad ne pitaju za svoj novac, lakše je uobičajenu retoriku ko je s kim i protiv koga i tako se svrstavaju u redove, a u pozadini svih tih politika su pare i interesi. Rijetko se ko bori za vlast za opći interes, bori za lični”.

“Treba se pogledati malo imidž BiH i strahovit negativan taj odraz koji ostavljamo u svijetu. Vlast stalno istu poruku šalje, a istovremeno traži od drugih da šire optimizam, stvarno mi je puna kapa lažnog optimizma. Ko će od stranih investitora doći ovdje kada znaju s kim imaju posla?”.

Iskusna ekonomistica i analitičarka kazala je da smo “svi u vlasništvu i kontrolom tri partije”.

“Svaka se kampanja temelji na kritici onog drugog. I svo to pljuvanje neće značiti da sutradan opet neće sklopiti neku čudnu koaliciju. Mi smo u vlasništvu i pod kontrolom tri partije, tri čovjeka i da se svi dogovori odvijaju između njih”.

“Koliko je skupljeno para od akciza do sada smo trebali da imamo metro koji će da spoji Trebinje sa Krajinom gore, pa što da ne da gradimo. Toliko je para skupljeno. Pritom napominjem, javni dug BiH je dva puta veći nego se zvanično prikazuje jer u zbir ne ulaze dugovi javnih preduzeća koji sada iznose oko osam milijardi. Pa kad saberete sve na nova zaduženja koja su najavljena, to je frapantan podatak”.

Još je kazala da se u BiH život svodio na čekanje.

“Mi ne živimo, mi sjedimo i čekamo. Život se sveo na čekanje”.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE