3D038ACA 657B 4B87 814A 66D6B2564712
AUTOR: P.D.
DATUM: pro 6, 2021 @ 19:04
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Ne stišavaju se oštre reakcije građana, pojedinaca, udruženja, osoba iz javnog i političkog života, na spektakularnu akciju SIPA-e u Zenici, a potom i određivanje jednomjesečnog pritvora za gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića samo jer, kako je kazao advokat Asim Crnalić, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nije stiglo ispitati 11 svjedoka.

U razgovoru za 072info Svetlana Cenić, doktorica ekonomskih nauka i analitičarka, ističe da nisu isti aršini prema svima.

-Imate slučaj federalnog premijera Fadila Novalića koji je pola dana premijer, a pola dana je u sudnici. Evo, imate ga sada i u slučaju “Bosnalijeka” gdje su bila hapšenja, pa se pitam ima li negdje da nema Novalića. U konkretnom slučaju hapšenja Fuada Kasumovića, određen je pritvor od 30 dana da se ne utječe na svjedoke pa se pitam na koje više svjedoke? Koji su to svjedoci ostali da može Kasumović eventualno utjecati na njih. Međutim, dobro znate da je hapšenje Novalića bilo udar na Bošnjake, a sada ovo sa Kasumovićem nije udar na Bošnjake? – poručila je Cenić.

NE PROPUSTITE:  ADVOKATI JEDNOGLASNI: Kasumović nevin u pritvoru!

Tekst se nastavlja nakon reklame

Ističe da je u našoj zemlji očito vlada pravilo ako se hapse ljudi iz vladajuće partije onda je to udar na Srbe, Hrvate i Bošnjake, a ako niste onda to nije udar. Komentirajući da li je ovo pokušaj diskreditacije Kasumovića, odnosno da li je zasmetao političkim protivnicima uoči predstojećih izbora, Cenić je kazala:

-Nažalost, kod nas postoje dvostruki standardi i aršini, a zemlja smo koja je u korupciji preko glave. Kako stoje SDA i SNSD njima su, trenutno, svi konkurencija. To je verglum koji stalno vergla jednu te istu priču. U narednim izborima će se SDA boriti sama protiv sebe, odnosno onaj dio SDA koji je otišao i SDA koji je ostao – kazala je Cenić.

NE PROPUSTITE:  POLITIČARI JEDNOGLASNI: Politički progon Kasumovića u režiji SDA!

Na kraju je još jednom istakla da je itekako čudno da u pravosuđu postoje dvostruki aršini.

-Neko može biti u isto vrijeme i premijer, ministar finansija, da ide u sudnicu, a nekome se određuje pritvor od mjesec dana i ne može se braniti sa slobode iako nema gdje da pobjegne. Svjedoci u slučaju “Respiratori” direktno i još uvijek rade u Vladi, ali i mijenjaju iskaze. U slučaju Zenice, očigledno je dvostruki aršin da se privede sa tim obrazloženjem. Ko je ovdje lud? – zaključila je Cenić za 072info. 

NE PROPUSTITE:  OTKRIVAMO: Zašto je Tužilaštvo ZDK tražilo pritvor za Kasumovića?!

LIDER