Centar Miral: U posljednje dvije sedmice 150 migranata bilo pozitivno na koronu

Slučajevi zaraze koronavirusom zabilježeni su i među migrantima koji trenutno borave u Bosni i Hercegovini. Do sada je testirano 1.591 lice, a 265 je bilo pozitivno na koronavirus, javlja Anadolija.

– Medicinska njega za lica koja su pozitivna na koronavirus je zagarantovana. Nismo zabilježili smrtni slučaj među migrantskom populacijom u BiH, a koji je povezan s koronom – kazao je Nikola Bej (Nicola Bay), direktor Danskog vijeća za izbjeglice u BiH (DRC BiH).

Prema procjenama, na području Bosne i Hercegovine trenutno se nalazi oko 8.000 migranata, izbjeglica i tražilaca azila. Dansko vijeće za izbjeglice u BiH fokusirano je na poboljšanje pristupa primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj njezi, uključujući pružanje psihosocijalne podrške i usluga za poboljšanje mentalnog zdravlja izbjeglica, migranata i tražitelja azila.

U privremenom prihvatnom centru Blažuj trenutno se nalazi devet migranata pozitivnih na koronavirus, a u Ušivku sedam. U Miralu je taj broj veći, u posljednje dvije sedmice potvrđeno je 150 slučajeva zaraze koronavirusom među migrantima.

– Trenutno imamo devet pozitivnih lica u privremenom prihvatnom centru Blažuj, a sedam u Ušivku, oba centra se nalaze na području Kantona Sarajevo. U Unsko-sanskom kantonu uspješno smo zatvorili klaster u privremenom prihvatnom centru Borići, tamo nema covid pozitivnih lica od danas. U centru Sedra imamo 11 pozitivnih lica koja u srijedu izlaze iz propisanog karantina i imat će ljekarske preglede. U centru Miral u posljednje dvije sedmice imali smo 150 potvrđenih pozitivnih slučajeva, od kojih je 55 lica napustilo kamp, a ostali su u izolaciji. Sve covid pozitivne osobe su asimptomatične ili sa izraženim blažim simptomima, te su pod stalnim liječničkim nadzorom u izolatorijima unutar svakog od privremenih prihvatnih centara – pojasnio je.

IZVORAvaz
Prethodni članakMed i orasi liječe anemiju i osnažuju srce
Sljedeći članakZenica: U martu sklopljena 73 braka, rođeno 109 beba, preminule 223 osobe