Portal 072info

CENTAR ZA PRAVNU POMOĆ ŽENAMA: U predloženoj Vladi ZDK-a nijedna ministrica

Centar za pravnu pomoć ženama iz Zenice, Sarajevski otvoreni centar i Infoteka oštro osuđuju, kako navode, ponovni pokušaj kršenja Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH.

U saopćenju Centra se obrazlaže da su koalicione stranke (SDA, DF, HDZBiH) u Zeničko-dobojskom kantonu predložile sastav vlade u kojoj će deset ministarstava voditi deset ministara. U prošlom sastavu, u mandatnom periodu 2010.-2014. u Vladi su bile tri ministrice, a novi sastav nema nijednu, što je “jasan pokazatelj nazadovanja“.

– Vlada u kojoj nije zastupljena niti jedna ministrica ne može biti legitimna niti reprezentativna – navodi se u saopćenju Centra za pravnu pomoć ženama.

Dodaje se da je nejasno kako je moglo doći do toga da su skoro sve općine ZDK-a zastupljene kroz predloženi sastav vlade, a da polovina stanovništva ostane nezastupljena.

– Ovdje se radi o jasnom činu diskriminacije i ignorisanja postojanja određenog dijela stanovništva. Nismo spremni povjerovati da među ženama nema dovoljno onih koje svojom stručnošću i iskustvom mogu odgovoriti zahtjevima pozicija u kantonalnoj izvršnoj vlasti, uključujući i ministarske pozicije – naglašava se u saopćenju.

Stoga, Centar za pravnu pomoć ženama iz Zenice, Sarajevski otvoreni centar, Infoteka, Zenica pozivaju Skupštinu ZDK-a da ne dozvoli imenovanje ovakve vlade, te da ne krši član 20. Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, koji jasno predviđa zastupljenost oba spola u izvršnoj vlasti, odnosno najmanje 40 posto manje zastupljenog spola.

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box