AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Povodom Svjetskog dana životne sredine, 5. juna, banjalučki Centar za životnu sredinu oglasio se saopštenjem u kojem poziva nadležne institucije Republike Srpske na odgovornost kada je riječ o umanjivanju posljedica nedavnih katastrofalnih poplava.
Iz Centra napominju da se poplava nije mogla izbjeći ali su se posljedice u značajnoj mjeri mogle umanjiti. Zbog toga apeluju na svijest nadležnih da se posvete pitanju klimatskih promjena i njihovog uticaja, posebno jer će vremenski ekstremi na ovim prostorima u budućnosti biti još učestaliji i razorniji.
“Odgovornost za katastrofalne posljedice poplava predstavnici vlasti ne mogu prebacivati na nenadležne subjekte. Činjenica je da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS institucija koja je ispred BiH odgovorna za koordinaciju aktivnosti po pitanju Okvirne konvencije o klimatskim promjenama Ujedinjenih nacija. Građani i mediji bi trebali postaviti pitanje ministrici Golić šta je do sada urađeno na realizaciji preporuka iz Prvog nacionalnog izvještaja BiH za UN Okvirnu konvenciju o klimatskim promjenama. Istovremeno, ministarstvo je izdalo ekološke dozvole za projekte koji doprinose ubrzavanju klimatskih promjena, kao što su npr. projekti termoelektrana u Stanarima i Ugljeviku”, navodi se u saopštenju Centra za životnu sredinu.
U toj organizaciji apeluju na vlasti u BiH da, umjesto podrške aktivnostima koje ubrzavaju klimatske promjene, rade na aktivnostima koje imaju minimalan negativni uticaj na životnu sredinu, kao i na aktivnostima koje jačanjem otpornosti zajednica i društva u cjelini umanjuju posljedice klimatskih promjena.
Centar za životnu sredinu još jednom je pozvao predstavnike Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, da produže javni uvid i pokrenu kvalitetnu diskusiju o rješenjima koja nudi Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine. Napominju da nedavne poplave prekrajaju mape i uvode potpuno nove okolnosti kojima se društvo mora prilagođavati, a prostorni plan je dokumet koji mora ponuditi adekvatna rješenja.

Istinito