Centralna banka BiH donijela izmjenu Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi

centralna banka bih pixsell
Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zgrada Centralne banke Bosne i Hercegovine.rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve, s ciljem usklađivanja sa politikom Evropske centralne banke (ECB) i ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH.

Ovom odlukom se na sredstva obavezne rezerve po osnovu osnovice u domaćoj valuti, KM – obračunava i isplaćuje naknada po stopi od 25 baznih poena, na sredstva obavezne rezerve po osnovu osnovice u stranim valutama i u domaćoj valuti s valutnom klauzulom – obračunava i isplaćuje naknada po stopi od 10 baznih poena. 

ČITAJ JOŠ:  Dragan Bursać brutalno odgovorio Tegeltiji: "A u Banjaluci, moj Milane, cijela BiH!"

Primjena Odluke

Na sredstva iznad obavezne rezerve, naknada se ne obračunava.

Prilikom donošenja odluka o obaveznoj rezervi CBBiH razmotreni su svi relevantni faktori, uključujući odluke ECB-a o referentnim stopama, te kretanja ključnih makroekonomskih i pokazatelja finansijskog sektora, vodeći prvenstveno računa o stabilnosti valutnog odbora.

Očekuje se da će primjena Odluke i njeni pozitivni efekti uticati poticajno na komercijalne banke u BiH prilikom utvrđivanja visine kamatnih stopa na kredite i cijena usluga prema privredi i građanima, a što bi u konačnici ublažilo potrebu značajnijih korekcija cijena njihovih usluga naviše.

ČITAJ JOŠ:  KANTONALNA BOLNICA ZENICA: U protekla 24 sata rođena tri dječaka

Usklađivanje politike naknada

CBBiH će nastaviti pratiti i usklađivati politike naknada CBBiH zavisno od kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima i njihovog uticaja na finansijski sektor Bosne i Hercegovine.

Odluka stupa na snagu 1. januara naredne godine.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING