Centralna banka BiH odgovorila koliko troši na medijsku promociju

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Centralna banka BiH uputila je Parlamentarnoj skupštini BiH odgovor na poslaničko pitanje poslanika Damira Arnauta o tome koliko je u medijima u 2019., 2020. te 2021. uplatila sredstava. Arnaut je tražio da mu se dostavi uplata iznosa za svako pravno lice, međutim u odgovoru je dobio informacije o zbirnim uplatama za određenu grupu medija po godinama.

Tako je, prema odgovoru iz Centralne banke u 2019. godinu za medijske kuće izdvojeno 60.353 KM, u 2020. godini 49.159 KM, a u ovoj godini 28.686 KM.

U 2019. i 2020. godini su, kako su naveli, svrhe plaćanja medijima bile: objava promotivnog teksta, zatim oglasi, konkursi, smrtovnice, čestitke za 1. maj, za dan štednje, za Novu godinu.

ČITAJ JOŠ:  Dobit Centralne banke BiH u prvih devet mjeseci 3,15 miliona KM

(Uplata za 2019. godinu) U priloženim faksimilima Centralne banke BiH možete pročitati kome je Centralna banka doznačila sredstva za medijsku promociju

U ovoj godini sredstva su izdvojena i za „promociju 20. godišnjice platnih sistema, kao i za izradu medijske analize.
Arnaut se nedavno po ovom pitanju oglasio na društvenim mrežama upitavši zašto Senad Sfotić (guverner Centralne nabke) već tri mjeseca odbija odgovoriti na „poslanička pitanja o ogromnim novčanima izdvajanjima za medijsku promociju Centralne banke, institucije koja nema konkurenciju“.

ČITAJ JOŠ:  Devizne rezerve BiH na kraju prošle godine bile preko 16 milijardi KM 

(Uplata za 2020. godinu) U priloženim faksimilima Centralne banke BiH možete pročitati kome je Centralna banka doznačila sredstva za medijsku promociju

Softić u odgovoru navodi da je razlog zbog kojeg duže nije odgovoreno „je taj što se u prethodnom periodu prioritet dao nekim drugim, izuzetno važnim pitanjima za poslovanje CB BiH kao što što su aktivnosti na osiguranje kontinuiteta poslovanja…“. Softić u odgovoru naglašava i da su u odnosu na radniji period ostvarene značajne uštede kada je u pitanju trošenje sredstava medijskim kućama. Tako ističe da je samo u 2015. godini za sedam mjeseci potrošeno 125.000 KM.

ČITAJ JOŠ:  Priliv direktnih stranih investicija lani 678,2 miliona KM

(Uplata za 2021. godinu) U priloženim faksimilima Centralne banke BiH možete pročitati kome je Centralna banka doznačila sredstva za medijsku promociju

– CB BiH posvećuje posebnu pažnju upravo komunikaciji sa javnošću jer je percepcija javnosti o aktivnostima CB i politici koju vodi ključna za stabilnost domaće valute i time monetarne politike u zemlji“ – jedan je od Softićevih odgovora.

GODISNJICA
MARKETING