Centralna banka objavila novi spisak blokiranih računa

centralna-banka-bih

U Bosni i Hercegovini je na dan 1. mart, ukupno bio blokiran 65.661 poslovni račun, a 40.301 firma ima bar jedan blokirani račun, ovo su podaci koje je iznjela Centralne banke BiH.

Naime  3. februara, bilo je 65.164 blokirana računa, a 39.981 firmi imalo je bar jedan blokiran račun, a početkom januara ukupno bilo blokirano 64.896 računa, dok je 39.813 firmi imalo bar jedan blokirani račun.

Kako se navodi u izvještaju o blokiranim računima u Registru transakcionih računa Centralne banke Bosne i Hercegovine, koji sadrži 2.619 stranica, pobrojana su pravna lica iz svih sfera društvenog života, od privrednih preduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, stomatoloških ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi.

Blokirane račune imaju i taksisti, autoprevoznici, kao i drugi privatnici.

Osim gore navedenih na  popisu nalaze se i rudnici, mjesne zajednice, opštine, sportski savezi, pa čak i kompanije koja predvode poznate ličnosti u BiH.

Copy

Najviše blokiranih računa je u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, s obzirom da je u tim gradovima najviše registrovanih pravnih lica.

U prvom izvještaju, koji je objavljen početkom novembra pretprošle godine, bilo je 58.038 blokiranih računa, a 35.694 firme imale su blokiran bar jedan bankarski račun.

Prethodni članakBEOGRAD: Hapšenje lica sa potjernice (VIDEO)
Sljedeći članakOvo su savjeti za bolje pamćenje