Centralne banke u strahu, kripto svijet se razvija

Japanska banka (BOJ) saopćila je da je započela eksperimente za proučavanje izvodljivosti izdavanja sopstvene digitalne valute. Tim potezom se pridružuje ostalim globalnim centralnim bankama u istraživanju opcija u digitalnom sektoru.

Već imamo tzv. kripto dolar, Kinezi spremaju plan da digitalni juan uđe u masovnu upotrebu, a također je i Rusija najavila testiranje ruske rublje u elektronskoj formi, i to već ove godine. Osim toga, Švedska namjerava da postane prvo svjetsko kešles društvo, uvođenjem digitalne krune.
Pilot program

Prema regulatoru, prva faza eksperimenata biće izvedena do marta 2022. godine i bit će fokusirana na ispitivanje tehničke izvodljivosti izdavanja, distribucije i otkupa digitalne valute centralne banke (CBDC). Zatim će se preći na drugu fazu eksperimenata, koja će proučiti detaljnije funkcije: na primjer, da li treba postaviti ograničenja na iznos CBDC koji svaki entitet može da ima.

Plan Banke Japana da započne eksperimentisanje kako da upravlja sopstvenom digitalnom valutom objavljen je u oktobru. Njen izvršni direktor, Shinichi Uchida, rekao je prošlog mjeseca da će banka, ako je potrebno, pokrenuti pilot program koji uključuje dobavljače platnih usluga i krajnje korisnike.

Modernizacija finansijskih sistema

Copy

Najava Banke Japana dolazi u momentu kada globalne centralne banke napreduju sa inicijativama za razvoj vlastitih digitalnih valuta. One nastoje da modernizuju finansijske sisteme i odbiju time “prijetnju” koja dolazi od kriptovaluta, kao i da ubrzaju domaća i međunarodna plaćanja.

U Kini je trenutno u toku veliko pilotsko testiranje digitalnog juana u većim gradovima širom zemlje. Nacionalna centralna banka planira da suverena digitalna valuta bude spremna na vrijeme za Zimske olimpijske igre koje se organizuju 2022. godine.

IZVORAvaz
Prethodni članakZbog kršenja mjera u RS izrečene kazne u iznosu od 249.000 KM
Sljedeći članakUputstvo za „malina“ respiratore otkriva šokantne detalje: Specijalno osoblje mora nadgledati mašinu sve vrijeme