Britanija kamioni Foto AP


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Zemlje centralne Evrope zatražile su od predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela da pomogne u ublažavanju kontrola koje je Njemačka uvela na češkoj i austrijskoj granici kako bi se oslobodio protok robe i industrijskih komponenata, rekao je u srijedu češki premijer Andrej Babis.

Njemačka je u nedjelju postavila granične provjere, izazivajući zabrinutost zbog prekida u lancu opskrbe, javlja Reuters.

Restrikcije duž uobičajeno otvorenih granica izazvala je uzbuna zbog izbijanja sojeva koronavirusa koji se brže šire i uzrokuju više zaraženih u Češkoj i austrijskoj Tirolskoj regiji.

Dugi redovi kamiona formiraju se svakodnevno od ponedjeljka na češko-njemačkoj granici, jer su njemačke vlasti puštale samo vozače i neke putnike sa negativnim testovima na koronavirus.

– Ono što se događa na njemačkim granicama je naravno protiv unutarnjeg tržišta i veliki je problem za sve nas – rekao je Babis na konferenciji za novinare nakon što su se čelnici Višegradske grupe Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke sastali sa Michelom u poljskom gradu Krakovu.

Industrije regije usko su povezane s Njemačkom. Velike količine robe iz Mađarske i Slovačke i dalje na jugoistoku takođe prolaze u Njemačku kroz pogođene češke i austrijske granice.