Portal 072info

Cerić o popisu: Mi smo Bošnjaci, vjera nam je islam, a jezik bosanski

slika (17)

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa bivši reis ul lema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić pozvao je svoje sunarodnike u BiH i svijetu da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao Bošnjaci, da govore bosanskim jezikom i da im je vjera islam.

On je poručio da neki Bošnjaci mogu biti i druge vjere ili, kako je rekao, bez vjere, ali da to treba prepustiti njima na volju.

“Neka nas ne zbunjuje različitost ljudi i naroda i neka nam ne smetaju različita imena vjera i nacija. To su samo znakovi ili slova za upoznavnje i raspoznavanje tih razlika u jedinstvu opštu ljudske duhovnosti, kao dara Božjeg. To su, ustvari, razlozi da svako voli svoju vjeru i naciju kako bi poštovao vjeru i naciju drugoga”, naveo je Cerić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On je poručio da oni koji ne vole svoje, na poštuju ni tuđe.

“Jer onaj koji nije svjestan svog sopstvenog duha, nije svjestan ni duha kod drugoga”, kaže Cerić.

Bivši dugogodišnji vjerski lider muslimana u nekadašnjoj SFRJ i BiH poručuje da bi, kako kaže, zauvek svima trebalo da bude jasno da se Bošnjak više neće nikada nikome pravdati “ni onima iz Rima, ni onima iz Carigrada, ni onima iz Beograda, ni onima iz Zagreba”.

On precizira da su to oni koji pokušavaju da pod pritiskom Bošnjake uvjere da nisu ono što jesu, odnosno da pristanu da jesu ono što nisu.

Napominjući da je ovo “važno vrijeme” u modernoj istoriji Bošnjaka, Cerić kaže da osjeća potrebu da sve svoje sunarodnike u domovini i svijetu pozove da se na predstojećem popisu stanovništva, koji će u BiH biti održan od 1. do 15. oktobra izjasne o tome ko su i šta su.

Cerić je posebnu zahvalnost, kako navodi, uputio njegovom nasljedniku, reis ul ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, koji je, kako je dodao, dosta uradio za najveći i najvažniji popis u modernoj istoriji BiH.

Nezavisne novine

Podijelite članak