Cerić uputio apel EU, SAD i islamskim zemljama da ustupe resurse za spašavanje i pomoć!

Podijelite vijest

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafa Cerić uputio je javni apel upućen EU, SAD i zemljama Organizacije islamske konferencije za pomoć stanovništvu u poplavama pogođenim područjima u Bosni i Hercegovini, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

– Apeliram na međunarodnu zajednicu, posebno institucije Evropske unije, Organizacije islamske saradnje i SAD da iskažu punu solidarnost sa građanima koji su pogođeni velikim poplavama i ustupe neophodne resurse za spas ljudskih života, prvenstveno helikoptere za evakuaciju stanovništva, te ostala neophodna meterijalna i tehnička sredstava kao i pomoć u hrani i sanitarnim sredstvima – naveo je dr. Cerić, Izražavajući duboko žaljenje zbog velikih šteta i suosjećanje sa svim ljudima koji preživljavaju teške trenutke.

Prema njegovim riječima, u posljednja tri dana, usljed obilnih padavina, veliki dio Bosne i Hercegovine pogođen je poplavama koje su ozbiljno ugrozile živote i imovinu na desetine hiljada ljudi. Putne komunikacije u više regija i gradova su presječene i ta područja su potpuno odvojena i odsječena od ostalog dijela države. Na hiljade stambenih i privrednih objekata je poplavljeno ili iseljeno.

– Slike koje dolaze iz poplavljenih područja zahtjevaju hitnu i neodložnu akciju kako bi se spasili mnogi ugroženi ljudski životi. Narod Bosne i Hercegovine, vjerujući u snagu ljudske solidarnosti i plemenitosti, u ovim teškim trenucima polaže nadu da će brzom i djelotvornom zajedničkom akcijom evropskih institucija, američke Vlade i potencijalima Organizacije islamske saradnje prebroditi opasnosti kojima je izložen i na taj način se spasiti mnogi ljudski životi – kaže se u javnom apelu predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa. 

Nap.ba