5F56781F 7768 456E A06E FDF7EF3B78E8
Sarajevo, BiH - 16. septembar 2020: Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH Goran Čerkez (na fotografiji) rekao je danas u Sarajevu da će Krizni štab uputiti zahtjev odnosno prijedlog Federalnoj upravi civilne zaštite za ponovno proglašenje stanja prirodne nesreće. Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa rekao je da je ukupno u Federaciji BiH od početka urađeno 139.822 testa, a potvrđena su 15.493 slučaja zaraze. ( Samır Jordamovıc - Anadolu Agency )
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine govorio je o pandemiji koronavirusa u bh. gradovima, novom valu, ali i vakcinama.

“I da smo počeli vakcinaciju, ovaj val i trenutno što imamo, ne bi nam pomogle vakcine. Mi ulazimo tek u drugi val“, rekao je Čerkez za N1.

Naveo je da Sarajevo ima najveći rast novozaraženih, zatim Hercegovačko-neretvanski kanton.

“Uvijek primijetimo rast i po broju hospitalizacija. Sarajevo je sada već prilično popunjeno, realno je očekivati da će se ovaj talas reflektirati za dvije do tri sedmice na bolničke kapacitete“, rekao je Čerkez.

Naveo je i da raste broj zaraženih među djecom.

“Za populaciju od 15 do 25 godina, incidenca skočila tri puta u samo jednoj nedjelji. Imamo veliko širenje u jednoj mladoj populaciji“, rekao je Čerkez.

Govorio je i o nedavnom izletu u bh. grad.

“Bio sam nedavno na jednodnevnom izletu u Mostar i vratio sam se istog trena. Bilo mi je neugodno nositi masku među ljudima koji ne nose. Apsolutno kršenje mjera. Nije dobro trenirati strogoću samo u Sarajevu“, poručio je Čerkez.

Naveo je i kako se vrlo lako iznese i unese zaraza u Sarajevo, koji je glavni grad.