Čerkez: Epidemija nije gotova, vidjet ćemo šta nas čeka u septembru

Podijelite vijest

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez rekao je da je u proteklih 24 sata zabilježeno 10 novih pozitivnih slučajeva od 557 testiranih. Do sada ukupno je 978 je pozitivnih slučajeva u Federaciji, a testirano je 19.033 osoba.

– Što se tiče stanja u bolnicama, 39 je na liječenju i dva su na respiratorima. Također, pozitivno je da ukupno imamo 426 oporavljenih, a u protekla 24 sata čak 41. Smrtnih slučajeva imamo 33, a situacija je pod kontrolom. Nastavljamo da pratimo epidemiološku situaciju i prema tome ćemo predlagati mjere Kriznom štabu – rekao je Čerkez.

ČITAJ JOŠ:  Putujete u Njemačku? Od danas su na snazi nova korona pravila

Odgovarajući na pitanja novinara Čerkez je rekao da se uproteklom periodu najviše ulagalo u testove i u opremu kao i sve što je potrebno u borbi protiv pandemije.

– Smrtnost u Federaciji  u odnosu na broj oboljenih je 3,5 posto što je zadovoljavajće, ako uporedimo s drugim zemljama. Kada govorimo da li je to niska smrtnost, bitno je reći da moramo porediti i zemlje regiona i Evrope. U Belgiji je velika smrtnost skoro 16 posto, španiji, Italiji i Engleskoj skoro 15 psoto. Kod nas je niža smrtnost, jer smo poduzeli mjere i uspjeli smo da odgovorimo na prvi udar. Epidemija nije gotova, ali vidjet ćemo šta nas čeka u septembru i oktobru – rekao je Čerkez.

ČITAJ JOŠ:  Ovaj test bi mogao predvidjeti kome prijeti dugi Kovid nakon zaraze

Avaz


Podijelite vijest