ČERKEZ NAJAVIO NOVE MJERE KOJE ĆE TRAJATI 14 DANA: Situacija se značajno pogoršala

goran cerkez 3

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez kazao je danas da će nove mjere u Federaciji BiH trajati 14 dana.

-Situacija se značajno pogoršala. Incidenca je duplo veća u odnosu na prošlu sedmicu. Maske su obavezne na otvorenom na teritoriji cijele Federacije – kazao je Čerkez.

Istakao je da se obustavljaju hlani programi, te naglasio da sve bolnice u FBiH moraju da stave na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta.

-Naredili smo da sve bolnice u FBiH stave na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta i imaju vremena 72 sata da nas izvjeste o tome. Tražimo aktiviranje svih akreditovanih laboratorija na području FBiH, da neodložno sklope ugovore i da počnu testiranje u svim laboratorijama koje su certificirane – kazao je.

Istaknuo je da se uvode novi antigenski testovi, odnosno mogućnost antigenskih testova.

Copy

-Ima tačna procedura kada se rade ovi testovi, to je kada je PCR nedostupan i kada je potrebno brže završiti. To je definirano tačno. Testiranja se na ovaj način mogu isključivo provoditi na javno-zdravstvenim ustanovama – poručio je Čerkez.

Upozorio je također da ukoliko se nastavi ovakav trend zaraženih, svi kapaciteti će biti popunjeni do kraja novembra.

-U ovom trenutku moramo svi biti zajedno, nije vrijeme za paniku, vrijeme je za ozbiljno ponašanje. Očekujemo maksimalnu odgovornost od svih poslodavaca i očekujemo da kroz ovaj period zajedno prođemo, štiteći jedni druge – zaključio je Čerkez.

Prethodni članakZaplijenjeni hotel, skupi automobili, novac…
Sljedeći članakVodeći njemački političar umro iznenada, kolabirao tokom TV emisije