Čerkez: Nema potrebe birati i sumnjati u vakcinu, svaka je dobra

goran cerkez 2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U zgradi Vlade Federacije BiH završen je sastanak na poziv premijera Fadila Novalića sa predstavnicima zdravstva u FBiH kao i kantonalnim premijerima i ministrima s ciljem definiranja zajedničkih mjera i aktivnosti u vezi sa epidemiološkom situacijom izazvanom koronavirusom i procesom imunizacije stanovništva u FBiH.

Doktor Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva za javno zdravstvo, obratio se novinarima te im je pojasnio detalje o vakcinaciji i novim epidemiološkim mjerama.

– Želio bih da je Vlada FBiH davno dala saglasnost Ministarstvu civilnih poslova da se radi dokumentacija o vakcinaciji na državnom nivou. Nemamo saglasnost od RS. Iako oni nisu dali saglasnost, mi i dalje možemo da radimo. Pozvali smo sve kantonalne vlade da izdaju Covid dokumenta s kojima se može putovati. Iz Sarajeva poznajem ljude koji imaju potvrde i putovali su. Na nama je da probamo uradili ono što smo planirali, da država BiH izradi dokument koji bi bio validan u svijetu. U protekloj naredbi stoji da se pukntovi decentraliziraju i formiraju na nivou općina, te da im se radno vrijeme produži do 20 sati i da budu lakše dostupni građanima – pojasnio je Čerkez.

On je dodao da Federalni zavod za javno zdravstvo radi dobar posao.

– Potrebno je također da se javni emiteri pridruže promociji vakcinacije. Važno je da svi damo svoj doprinos. Ovo nije samo zdravstveni, ovo je problem i policije i inspekcije i svih institucija i građana. Mi moramo biti dio Evrope i svijeta. Kako se svijet ponaša tako i mi moramo. Da ne govorimo o restriktivnim mjerama, ovo su mjere koje državu čine civilizovanom i vraća je u civilizirani svijet. Imamo veći broj ljudi u bolnicama, to su oni koji se nisu vakcinisali. Nema potreba birati i sumnjati u vakcinu, svaka vakcina je dobra. Sada je vrijeme da se pristupi ozbiljnoj vakcinaciji. Mediji su izvjestili kao da su mjere gotove. Mi ih tek razmatramo, radimo u korist zdravlja i tražimo najbolji model. Da li želite 50 posto kapaciteta stadiona sa vakcinisanim ili želite da gledate fudbal pod uvjetima koji su sada – pojasnio je Čerkez.

GODISNJICA
MARKETING