Čerkez o uvođenju novih mjera

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Gost Dnevnika 2 Televizije Bosne i Hercegovine bio je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH. On je govorio o proglašenju epidemije na području ovog entiteta.

Odluka je donesena nakon analize trenutne situacije sa koronavirusom, kazao je Čerkez.

Nakon što je nekoliko kantona zatražilo dozvolu da uvedu stanje epidemije, mi smo u saglasnosti a ostalim institucijama proglasili stanje epidemije u FBiH. Želim naglasiti da se stanje epidemije ne uvodi ponovo, kako neki mediji pišu, već prvi put u FBiH. 

ČITAJ JOŠ:  Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler: Vaš glas je bitan

Prvi put je bilo uvedeno stanje prirodne nepogode koje je ukinuto. Ovo omogućava bolju operativnost Kriznog štaba i Federalnog ministarstva zdravstva. Bolje raspolaganje finansijskim sredstiva, operativnost, mobiliziranje novih izvora iz Fedracije i bolju mogućnost borbe protiv COVID-19″, pojasnio je pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Sve mjere koje su prethodno donesene i koje su na snazi sada se mogu puno brže, istakao je on.

“U ovom trenutku neće biti nikakvih dodatnih mjera, ali ne isključujemo mogućnost dovođenja bilo koje mjere, npr. samoizolacije ako to situacija bude zahtjevala. Mi to ne bi htjeli. Stanje je ozbiljno, ali pod kontrolom. Sve veći je priliv pacijenata u bolnice i mi moramo se odgovorno ponašati. Ne samo zbog zdravlja drugih nego i zbog zdravstvenog sistema, jer ako dođe do naglog povećanja pacijenata u bolnice pitanje je kako će se to riješiti”, istakao je Čerkez.

ČITAJ JOŠ:  Danas u 16 sati ističe rok za podnošenje kandidatskih listi za učešće na Općim izborima 2022.

Ocijenio je kako za sada zdravstveni radnici rade dobro, ali su preumorni i na izmaku snage.

“Mi smo dali mogućnost i mogućnost ostaje da svaki kanton procijeni svoju situaciju i da donosi mjere na nivou kantona koje su strožije. Mi smo dali neki okvir da bi prekinuli širenje korone, ali ne isključujemo mogućnost uvođenja i mjera na nivou cijele Federacije”, kazao je Čerkez za BHRT.

GODISNJICA
MARKETING