Čerkez: Opet se mjere ne poštuju, kantoni imaju podršku da donose restriktivnije mjere

0A192C5D 81F4 4A94 97D0 D4AA4B7697F4

Povodom pogoršanja epidemiološke situacije Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je iznio informacije o incidenci i veličini problema.

Rukovodilac Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo Sanjin Musa je kazao kako je u Federaciji BiH incidenca porasla za 113 slučajeva na 100.000 stanovnika, a da je u posljednjoj sedmici zabilježeno ukupno 2.472 novozaraženih.

U Kantonu Sarajevo je incidenca, ističe Musa, znatno veća i iznosi preko 300 na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana, no kako kaže Goran Čerkez, povećan broj je primijetan i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Tuzlanskom kantonu.

“Kada spustite gard, virus pronalazi slabe tačke i uzrokuje ponovni porast obolijevanja. Ono što slijedi je porast hospitalizacija”, rekao je Musa.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Goran Čerkez razlog za povećane brojeve vidi u ponašanju stanovništva, a kao veliki problem navodi i primjer da je u ugostiteljskom objektu zatečeno i 200 ljudi.

Copy

“Došlo do drastičnog kršenja epidemioloških mjera”, rekao je.

Kaže da očekuje od kantonalnih kolega da donose i restriktivnije mjere, kako u Kantonu Sarajevo tako i u drugim kantonima, te da ti krizni štabovi imaju podršku entiteta.

On je još govorio i o vakcinama, kazao je kako je još prošle godine vjerovao da vakcine neće stići prije kraja prvog kvartala 2021. godine što se i obistinilo.

Razočaran je što vakcine još nisu stigle u FBiH.

“Treba se unaprijed znati šta mi trebamo ispuniti, a ne pred početak distribucije da se traže neke dodatne stvari. Mi ne vidimo nikakav razlog da AstraZeneca ne bude dostavljena, a i za Pfizer imamo sve osigurano”, rekao je.

IZVORKlix
Prethodni članakNISTE GA OVAKVOG VIĐALI: Rastu promjenio zatvor
Sljedeći članakPotrošila 150.000 dolara državne pomoći na šoping