Portal 072info

Čerkez: Produžene mjere za 14 dana, “lock downa” neće biti, moramo živjeti sa ovim virusom

cerkez
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na pres-konferenciji kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, povodom aktualne epidemiološke situacije govorio je i Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravstvo.

– Dosadašnjim mjerama koje su donesene produžena je važnost za narednih 14 dana što ne znači da se u međuvremenu ne mogu izvšiti korekcije ako budu potrebne. Svi moramo biti solidarni i osigurati da se implementiraju mjere. Imali smo “lock down”, osnovi razlog zatvaranja bio je da se izbjegne širenje, veliku smrtnost i ogromne posljedice. Svi smo svjedočili katastrofama. Imali smo među tri najbolja odgovora u Evropi, uspjeli smo da prvi loš scenarij izbjegnemo. U tom trenutku smo razmišljali i važno nam je bilo da obezbjedimo adekvatne količine svega što je potrebno i da zaštitimo zdravstveni sistem. Svakim danom imamo nova saznanja i sada je već druga perpektiva oko koronavirusa – kazao je Čerkez.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodao je kako je popuštanje mjera došlo periodično između 10 i 14 dana mjereći efekte dolazi li do poboljšanja stanja.

– Jedina mjera koja je donošena mimo nas je mjera o samoizolaciji, njeno ukidanje, donesena je bila od strane RS, nije bilo potrebe da ostane i u Federaciji. Zbog ekonomije ne možemo živjeti zatvoreni, već moramo pokušati napraviti suživot sa ovim virusom i mjerama koje imamo. Ovakve mjere su efikasne, kvalitetne kao i u svim zemljama. Ne trebamo donositi restriktivnije mjere, jer su i ove veoma restriktivne. Ograničavaju život i ove. Važno je da one omućavaju funkcioniranje i ekonomije. Ako dođemo do zatvaranja, dovelo bi se u pitanje kako živjeti i preživjeti. Pokušavamo da napravimo zajednički front da damo određene napore u borbi protiv COVIDA i da ispoštujemo preporuke. Njihovo nepoštivanje dovest će do toga da će nam biti sve teže i teže – poručio je Čerkez.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istakao je da borba s koronavirusom nije pitanje samo zdravstva već zajedničkog djelovanja sa stanovništvom, ali i drugim instutucijama. 

– Očekujemo angažman ministarstava i inspecija na nivou kantona i općina da počnu da rade snažnije svoj posao, a to je nadzor nad implementacijama mjera koje su donesene. Stanje danas je teško, ali je kontrolirano. Sam broj smrtnih slučajeva pokazuje ozbiljnost situacije. Sve više je mlađih zaraženih, virus ne bira, ali mi možemo izabrati hoćemo li se ponašati po preporukama ili ne. Pozivam još jednom da svi zajedno pokušamo nešto uraditi, da ne idemo kažnjavanjem po članu 226. Krivičnog zakona FBIH, već da efikasno radimo – kazao je Čerkez.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kaže kako niko ne želi da dođemo u situaciju da imamo značajan broj povećanja zaraženih, a da se ne može veliki broj primiti u ustanove.

– Pitanje je koji su kapaciteti za odogovor, najveći zdravstveni sitemi poput Španije i Italije nisu mogli odgovoriti na ovo adekvatno – rekao je ČErkez.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naglasio je da restriktivne mjere u smislu zatvaranja odnosno “lock downa” ne misle uvoditi više.

– To izgleda neće biti praksa ni jedne države u Evropi i svijetu. Razlog tome ranije je bio da se opremi zdravstveni sektor. Moramo znati i kako se ponašati u ugostiteljskim objektima, javni skupovi se moraju prijavljivati. Imamo zakon koji govori ukoliko policija procijeni da ga može prekinuti. Svjedoci smo da se održavaju svadbe sa 400-500 ljudi, vjerska okupljanja, kontinuirano rušenje mjera koje su na snazi. Očekuje se od kantonalnih vlada da pokrenu mehanizme ministarstva unutrašnjih poslova i inspekcija. Niko nema pravo da ugrožava zdravlje drugih – istakao je Čerkez.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ono što bi se eventualno moglo uraditi, kao sljedeća mjera, bilo bi da se svi skupovi zabrane. 

– Ali “lock downa” nema više, ni jedna svjetska ekonomija ne može to izdržati pa ne može ni ekonomija BiH. Zajednička borba i poštivanje onoga što smo donijeli je zajednička odgovornost, i politike, i institucija, i zdravstva – zaključio je Čerkez.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 23
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Majci iz Bugojna kazali da su joj umrli sinovi od koronavirusa, njen odgovor sve natjerao na plač

072info.com

Boris Džonson upozorava da je drugi val pandemije neizbježan

072info.com

Političar koji je tvrdio da kupanje u blatu sprječava zarazu, dobio pozitivan test

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)