cerkez 696x392 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Član Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine Goran Čerkez gostovao je u emisiji Dan uživo te nam je rekao koje mjere su na snazi te kako se ponašati za novogodišnje praznike.

Na naše pitanje je li Ministarstvo zdravstva FBiH dobilo odluku Ustavnog suda BiH koja se odnosi mjeru donesenu za suzbijanje širenje korona virusa, a odnosi se na zabrane kretanja od 23 sata do 5 sati ujutro rekao je kako jesu dobili i da se o odluci ne treba polemisati nego je provesti.

Ako govorimo o tome šta je napisano, neke medijske kuće pročitale su prvi stav presude i brzo reagovale s tom konstatacijom da su narušena ljudska prava. Svi koji se bave ljudskim pravima, što je potvrđeno i odlukom, određena prava u ovakvim sitaucijama se mogu ograničiti. Ustavni sud podržao je mjere koje su donesene od strane Kriznog stožera. Jako je važno da su odluke donesene na zakonit način i bitno je da se poziva Federalna vlada i Federalni parlament da se intenzivnije uključe u nadzor nad donošenjem mjera, jer ovdje se radi o ograničavanju određenih ljudskih prava, što je urađeno i u većini evropskih zemalja. Mi čak imamo i blaže mjere. Francuska je najbolji primjer jako restriktivnih mjera – oni su imali čak sat dnevno koji je bio dozvoljen za hodanje. Cijela Evropa je uvela ograničenja i donijela mjere i ovdje je u pitanju da je javni značaj veći od individualnog značaja“, komentarisao je Čerkez.

N1