Prijedlog programa javnih investicija Bosne i Hercegovine za period od 2022. do 2024. godine, koji je oboren u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, obuhvata 256 projekata teških oko 4,2 milijarde KM, a čak 42 posto te vrijednosti otpada na izgradnju međunarodne saobraćajnice Sarajevo – Višegrad – granica sa Srbijom.

Radi se o dijelu buduće autoceste Sarajevo – Beograd.

Ova brza cesta od Sarajeva, preko Višegrada do granice sa Srbijom je jedan od kandidiranih projekata, a kandidirani projekti su oni koji još nisu odobreni i za njih nisu osigurana sredstva.

S obzirom na to da je Program javnih investicija početkom novembra pao na Vijeću ministara BiH jer su, zbog bojkota rada institucija Bosne i Hercegovine, protiv svih tačaka dnevnog reda bili ministri iz RS-a, postavilo se pitanje da li se bez usvajanja Programa išta može raditi i ugovarati kada je riječ o izgradnji ove važne brze ceste i koliko neusvajanje u Vijeću ministara može odužiti projekat.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Ranije je Adis Muhović, izvršni direktor Centra za politike i upravljanje (CPU), pojasnio između ostalog da projekti koji nisu ušli u Program javnih investicija neće moći dobiti grant i pregovarati za međunarodne ugovore, odnosno kredite.

Iz Ministarstva prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine umiruju navodeći da su ovo investicije koje su u nadležnosti entiteta, pa ne ovise o sudbini usvajanja Programa javnih investicija BiH.

Ipak, istakli su da, kada je u pitanju ovaj dio autoputa Sarajevo – Beograd, čija je vrijednost procijenjena na 1,8 milijardi KM, nismo ni blizu izradi tehničke dokumentacije.

– Ovo je dio trilaterale Turska – Srbija – Bosna i Hercegovina. Kada je u pitanju izvor finansiranja, on još nije ponuđen sa turske strane. Izrada tehničke dokumentacije još nije završena u FBiH. U RS-u jeste samo dio od Bijeljine do Vukosavlja. U FBiH se tek razrađuje projektna dokumentacija dijela od Brčkog ka Tuzli, a ovaj dio ka istočnoj Bosni još nije ni blizu što se tiče tehničkog definisanja – rekli su iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Dodali su da su se ove aktivnosti intenzivirale nako što je formiran novi menadžment Javnog preduzeća Autoceste FBiH.

LIDER