Screenshot 8 17
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 13, 2021 @ 12:00
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Kad uzmemo u obzir  činjenicu da su dijelovi nekih država toliko razvikani da se ni ne spominju u kontekstu zemlje u kojoj uistinu jesu, nije nikakvo čudo što za neke od ovih destinacija zapravo mislimo da su države. Provjerite svoje znanje i zablude s nekoliko najpoznatijih primjera.

1. Bali – rajska destinacija samo je dio ponude jedne čarobne zemlje

Otok ispao iz raja doživio je pravu turističku renesansu, naročito kada su ga otkrili influenceri i digitalni nomadi. Palme, hramovi, tirkizne obale… Kada se govori o Baliju, ide se na Bali i gotovo. Ne spominje se skoro ništa drugo, pa mnogi žive u uvjerenju da je ovaj otok država za sebe. Međutim, Bali je otok, koji je dio otočja, koji je dio Indonezije.

Tekst se nastavlja nakon reklame

2. Dubai – jedan od emirata

Dubai je grad, ali i glavni grad istoimenog emirata. Zbog čega možda mnogi misle da je to to – država. No, emirat Dubai samo je jedan od sedam emirata koji čine federaciju Ujedinjeni Arapski Emirati. Pretpostavljamo da bi se većina putnika mogla sjetiti bar još jednog slavnog brata-emirata. U pitanju je naravno, Abu Dhabi, a ostali su Ajman, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah i Umm al-Quwain, prenosi punkufer.hr.

3. Kanari i Tenerife – vulkanski otoci kraj obala Maroka zapravo su Evropljani

Kanari ili Kanarski otoci zvuče kao egzotična i daleka destinacija, no oni zapravo imaju „evropske dokumente“. Rasuti po Atlantiku kraj obala Maroka, sastoje se od nekoliko otoka među kojima je i Tenerife. Za njega bi također neki pomislili da je država za sebe, zar ne? No, svi oni spadaju pod Španiju.

4. Transilvanija – zemlja dvoraca i Drakule

Mistična Transilvanija za neke je potpuna enigma. Da li je riječ o državi ili nestaloj povijesnoj pokrajini? Prvo što pada na pamet su dvorci i mračne priče o grofu Drakuli, pa nije ni čudo da neki misle da je čak riječ o izmišljenom dijelu svijeta, poput Narnije. Naravno, riječ je o velikom prostoru koji se nalazi unutar Rumunije.

5. Tahiti – za bijeg od svega, ali i ne baš svega

Tropski otok u Tihom oceanu dugo je slovio kao idealna destinacija za bijeg od svega, a naročito iskvarene zapadnjačke civilizacije. Ovdje se živi u skladu s prirodom, daleko od svega, kao u rajskom vrtu nekad… No, šta se to čuje? Odjekuje himna otoka, zvana Marseljeza. O da, Tahiti su dio Francuske Polinezije, dakle – Francuske. Morat ćete nastaviti svoj bijeg od Zapada.

6. Zanzibar – tropski otok i sinonim za hedonizam

Zelene, plave, žute i crne boje, to je zastava Zanzibara. Otočje kraj afričkih obala djeluje kao svijet za sebe, a kada ga reklamiraju, turističke agencije često ni ne spominju o kojoj se državi radi. Zanzibar je Zanzibar! Međutim, kada krenete planirati putovanje, otkrivate da je zapravo riječ o samo jednom dijelu Tanzanije.

LIDER