sudar kod zepca auto i kamion
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika / Izdvojeno
NER FIT

Jedna osoba je poginula a druga je povrijeđena u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se u poslijepodnevnim satima desila na putu M1-7 u mjestu Golubinja. Ovo je posljednja u nizu nesreća sa smrtnim ishodom u nizu u našoj zemlji. Prema posljednjim istraživanjima, BiH je među zemljama sa najopasnijim cestama na svijetu, a najveći broj saobraćajnih nesreća zabilježen je u Kantonu Sarajevo. 

FIXGEHALT

Magistralna cesta M-17, dionica Hadžići – Sarajevo jedna je od najkritičnijih za vozače gdje je zabilježen najveći broj nesreća.

Nepropisna i neprilagođena brzina uslovima na cesti, jedan je najčešćih uzročnika saobraćajnih nesreća. Nakon toga slijede saobraćajne nesreće nastale pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava. Međutim, možda i najveći problem, a koji se često zapostavlja, jeste korištenje mobitela tokom vožnje ali i nizak nivo saobraćajne kulture.

Nakon KS, najveći broj saobraćajnih nesreća bilježe ZDK i TK. Tokom prošle godine, na bh. cestama zabilježeno je gotovo 30 hiljada saobraćajnih nesreća. Iako je to nešto manje u odnosu na ranije godine, brojke su i dalje vrlo visoke.

LIDER

– Stopa smrtnosti u BiH je 69 poginulih na milion stanovnika, što je daleko od prosjeka EU i svrstava nas u najveći vrh broja poginulih na milion stanovnika, navodi Silma Muminović, stručni saradnik u BIHAMK-u.

Ranija istraživanja WHO pokazala su da BiH ima najsmrtonosnije ceste na Balkanu. Činjenica je da je putna infrastruktura u zaostatku, a to je s druge strane prvi pokazatelj opšte sigurnosti u saobraćaju. Osim spore gradnje, izostaju akcioni planovi i strategija sigurnosti.

A problemom putne infrastrukture nadležni se najčešće bave tek kada dođe do smrtnih ishoda. Da bi putna infrastruktura naše zemlje prošla sigurnosne ocjene, potrebno je da implementirati europske sigirnosne direktive. Da bi do toga došlo – korjenite promjene bi se trebale desiti pri izgradnji magistralnih cesta.

Priču donosi Belmina Čorbić.