Čestitka ministra unutrašnjih poslova ZDK i policijskog komesara upućena uposlenicima u povodu obilježavanja Dana policije

9252EE07 6D73 4A4A 8F8F 7E69D5371508

U povodu obilježavanja 15. maja, Dana policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, svim uposlenicima Ministarstva upućujemo iskrene čestitke uz želje za dobro zdravlje i mnogo uspjeha u profesionalnom i privatnom životu.

Ovom prilikom se takođe zahvaljujemo na zaista predanom i ozbiljnom odnosu i pristupu svih uposlenika našeg ministarstva, koji su u ovoj teškoj i kompleksnoj situaciji iskazali visok nivoprofesionalizma u svom postupanju i svojim ličnim primjerom ukazivali na značaj odgovornog i savjesnog poštivanja svih mjera koje su bile na snazi i koji su takvim doprinosom i angažmanom doprinjeli kvalitetnijoj prevenciji širenja koronavirusa, smanjenju rizika po zdravlje svih građana i generalno unapređenja funkcionisanja mjera zaštiteU tom kontekstu, a sa ciljem osiguranja maksimalne zaštite svih naših uposlenika, posebno pozdravljamo i podstičemo na daljnje poduzimanje ličnih zaštitnih mjera. 

Svjesni svih opasnosti i mogućnosti, mi smo u proteklom periodu na održanim sastancima posebno razmatrali činjenice i situacije, uzimajući u obzir mogućnost obolijevanja i inficiranja naših službenika, prvenstveno policijskih službenika, koji su i pored korištenja zaštitne opreme u velikoj mjeri izloženi rizicima moguće zaraze virusom COVID 19, prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka, kada nerijetko dolaze u neposredni kontakt sa građanima. Zbog svega navedenog, a prvenstveno sa ciljem zaštite naših službenika, Štab koji je formiran na nivou Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i koji je zadužen za koordiniranje i provođenja svih mjera u okviru borbe protiv pandemije virusa COVID 19, je precizno definisao postupanje u slučaju zaraze naših službenika i uposlenika. Detaljno smo planirali i predvidjeli naše postupanje i u takvim situacijama a zbog našeg pristupa i profesionalizma smo u više puta pohvaljivani od strane drugih institucija i agencija za provođenje zakona. 

Svi zajedno smo u ovim teškim vremenima pokazali veliku hrabrost i požrtvovanost, na čemu vam još jednom čestitamo, i uvjereni smo da ćemo samo takvim pristupom postići dobre rezultate i ostvariti postavljene ciljeve.

Bitno je takođe napomenuti da se u punom kapacitetu obavljaju svi redovni zadaci policije sa ciljem pružanja i osiguranja maksimalne lične i imovinske sigurnosti građana Zeničko-dobojskog kantona, tako da imamo sasvim povoljno stanje na terenu u svim segmentima. 

Ove godine, a zbog aktuelne krize, nećemo održati cetralnu svečanost u povodu obilježavanja Dana policije, niti sprovesti druge uobičajene aktivnosti i sportska takmičenja. Napominjemo da ćemo odmah nakon što se steknu uslovi, pristupiti pokretanju postupaka i procedura za nagrađivanje najzaslužnijih pojedinaca i organizacionih jedinica, kao i uručenja dodijeljenih priznanja i nagrada.

Takođe ćemo, čim se steknu uslovi, izvršiti obilazak i posjetiti porodice poginulih i umrlih policajaca i uručili im prigodne pakete, te položiti cvijeće na spomen ploču, kako bismo im i ove godine, kao i svih prethodnih, ukazali značaj i poštovanje koje zaslužuju.