8A3F524E BEA6 4BD7 A7F5 E08D35CEFA5F


AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Hidžra nas treba učiti da rješenje problema ne smijemo tražiti u bijegu, niti u pasivnom posmatranju, a najmanje prihvatanju i pomirenju sa trenutnim stanjem.

Hidžra kao putovanje Poslanika govori nam puno, kako trenutno stanje i nedaće koje su zadesile tada Ummet nisu bile moguće riješiti u Mekki pa je naš Poslanik zaputio se u pravcu Medine.

Osnaživanje ideala uprkos pritiscima i u kojima se nalazimo trenutno moraju nam biti prioritet opstanka i ustrajnosti u njima. Recept hidžre koju crpimo u svim aspektima života mora nam biti temelj opstanka i uzajamnog suživota. Bošnjaci kroz historiju imali su mnogo hidžri, ali u svakoj toj hidžri uspjeli su da sačuvaju časnu naciju i čist obraz naše nacionalnosti.

Hidžra koju čini naša omladina, zbog stanja u kojoj se nalazimo trenutno, mora biti alarm svima nama da se nešto dešava što nije dobro za nas, nešto što crpi naše kapacitete, kvalitete mladeži iz najljepše zemlje na svijetu. Potrudimo se da učimo iz hidžre lekciju koja će biti od pomoći i generacijama polsije nas, baš onako kako mi učimo iz hidžre Poslanika a.s. .

Dragi Bošnjaci i Bošnjakinje od srca vam želim sretnu i uspješnu 1442. Hidžretsku novu godinu.

Husetić Mirza, Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Zenica